Cozonacii de Slobozia, renumiţi la Bucureşti şi Constanţa!

0

În perioada sărbătorilor pascale, comenzile întrec cu mult posibilităţile patiseriei Elsa, mai ales că din ce în ce mai puţine femei mai fac cozonac în casă, după reţetele bunicelor. Piaţa de cozonaci este atât de ofertantă, încât le dezarmează şi pe cele mai încrâncenate gospodine în prepararea, exclusiv acasă, a tuturor produselor pentru masa de Paşte.
Frământarea cozonacului presupune timp, răbdare şi forţă, motive pentru care femeile, indiferent de vârstă, au renunţat a se mai înhăma la elaborioasa activitate, mai ales că oferta este pe cât de mare pe tot atât de diversificată: „Era bine să miroasă a cozonac în casă, dar cine să mai facă acum, maică?! Avem de toate: făină zero, stafide, ulei, însă putere de frământat nu mai avem. De comandat nu îmi permit, dar sunt buni şi cei din comerţ”. spune mamaia Enuţa Vintilă de 78 de ani.
Nimic nu poate înlocui însă mirosul cozonacului copt în casă, la cuptor: „Eu aşa am apucat de la mamaia, că părinţii mei au stat cu bunicii mulţi ani. Nu se poate să vină Paştele şi să nu fac cozonac. Reţeta lor am mai îmbunătăţit-o şi fac doar doi, că atât îmi încape în cuptor. La ţară coceau afară câte opt cozonaci deodată. Eram mulţi şi se împărţea pe stradă, la biserică, la cimitir. E o sărbătoare care nu poate să treacă fără să miroasă a cozonac”, susţine cu foc o gospodină în vârstă de 50 de ani.
O alternativă intens degustată sunt cozonacii de la Elsa, care livrează constant produse către Bucureşti şi Constanţa, după cum mărturisesc clienţii: „Eu când plec la Bucureşti cumpăr şi pentru copii şi pentru prietenii lor care. Adică nu merg niciodată la ei fără patru cozonaci (…) La fel şi eu. Am colege în capitală care îmi cer să le pun cozonaci la autobuz şi ştiu sigur că vin de la Constanţa şi cumpără câte 150 de cozonaci.”
Preţul râvnitului cozonac de Slobozia este de 16 lei bucata. 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.