Cu mine cum rămâne?

13
Un articol care TREBUIE citit:
Eu sunt micul investitor. Un om care mi-am luat destinul în propriile mâini şi cu teamă şi pe bâjbâite am început o afacere. Şi, bineînţeles, cu o doză mare de inconştienţă. Am făcut o firmă oarecare de comerţ sau de IT, că mă pricepeam, sau de reparat frigidere. Nu mai contează profilul acum, că oricum se duce de râpă. Dar în inconştienţa mea trag cu dinţii de ea. Mă rog de unii şi de alţii să-mi plătească facturile, de furnizori să-mi mai dea câte ceva pe datorie, la Dumnezeu să-mi bage pe uşă nişte clienţi cu ceva agoniseală. N-am făcut afaceri cu statul, că nu-mi permite standardul politic. Am plătit dările legale, TVA, CAS etc… Citeste>>

13 comentarii

 1. Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”. Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii.
  „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”.
  Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”.
  Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului: „Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”.
  Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă.
  Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost: „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
  Zis şi făcut.
  Întors la şeful său, străjerul se lăudă: „Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”.
  Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”.
  Stolnicul – repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”.
  Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: „Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”.
  Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui: „Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
  Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”

 2. Pai portocalii n-au vrut sa mareasca birurile bre, ci sa taie din veniturile ,,primului sfetinc”, ale paharnicului, stolnicului, primului strajer si strajerului. Sunt unii insa care au facut motiune de cenzura si s-au opus din rasputeri masurii, galbeni (pnl) si rosii (psd) sunt ei, ii stie toata lumea. Iar cateva mizerii de posturi tv in caineaza de dimineata pana seara, incercand sa manipuleze romanii…

 3. Pt. mike

  Tocmai ca portocalii nu vor sa puna bir pe veniturile sfetnicului, paharnicului, etc., astia vor fi protejati in continuare, vezi ce stimulente a primit acum o luna d-na Postole si alti colegi de-ai dansei (numite “stimulente”!), citeste aici http://www.pesurse.ro/2010/6/24/cornul-abundenei-de-la-casa-naional-de-pensii.html. Apoi, crezi ca fara stirea stapanirii s-au marit salariile celor din primarii, cu exact 25%, inainte de micsorarea anuntata? Asa ca degeaba ii tot speli tu pe portocalii, fiindca ei sunt cei care vor sa creeze o casta, un club, o categorie noua in societatea romaneasca, si care sa fie deasupra legilor, ocoliti de legi clientelare si in fata carora sa se prosterneze orice alt roman!

 4. Adica mustaciosul de la Slobozia a marit salariile celor care trebuie sa ii aduca voturi in continuare nu cu acordul Consiliului local unde psd are majoritatea, ci cu sprijinul lui base? Prietene George iti dau un sfat: nu mai bea apa de la robinet si citeste ce spune Ioana ENE, care in nici un caz nu-i portocalie: ,,Jalnica guvernarea, dar nici Opozitia nu este cu niciun dram mai breaza! De cand a inceput vria deficitului bugetar, in pofida lacrimilor de crocodil varsate de mila bugetarilor, a pensionarilor si, mai nou, a tuturor romanilor, Opozitia jublileaza si exploateaza la maximum momentul politic, prin tot felul de petrade si fumigene fara acoperire. Guvernul criminal, Guvernul ticalos, Guvernul incompetent, guvern de ocupatie sunt formule cu mare rezonanta aruncate de pe ecrane de liderii PSD si PNL, care insa nu sunt in stare sa emita nicio varianta articulata care sa inlocuiasca masurile criminale, ticaloase, incompetente sau de ocupatie pe care le acuza. Nu este vorba despre idei generale, de solutii cu eventuale efecte pe termen mediu si lung. Ci despre solutii de maxima urgenta, cele imperios necesare acum pentru a stinge incendiul bugetar care periciliteaza posibilitatea de finantare a Romaniei maine, nu pe termen mediu si lung. Astfel de corectii imediate, care sa inlocuiasca amputarile de pensii si salarii sau cresterea TVA, nu au emis nici PSD, nici PNL. Iar cand riscul ca motiunea de cenzura sa treaca a crescut prea tare, caci opt voturi nu sunt chiar atat de multe, ambele partide au renunat la ideea de a o mai depune. Daca, Doamne fereste!, vreunul dintre ele sau amandoua se trezesc in locul PD-L in Palatul Victoria, adica pe scaunul mortului? Caci motiunea aceea populara, noua gaselnita a PSD e o gluma. Victor Ponta a si declarat repetat ca PSD nu intra sub nicio forma la guvernare, iar Ion Iliescu spune ca partidul nu e pregatit. Nu, nu e pregatit, pentru ca, stiu bine social democratii, alte solutii urgente nu prea exista. Crin Antonescu se da erou si se pretinde gata de guvernare, ba chiar se autopropune premier, convins fiind, desigur, ca Traian Basescu nu va merge niciodata pe mana lui. Sigur, pana la un punct, asta e treaba Opozitiei, sa exploateze slabiciunile Puterii pentru a o pune la pamant. Cu o singura conditie, sa nu fie ea insasi coautoare neasumata a dezastrului. Iar PSD si PNL au aprins focul bugetar pe care PD-L apoi l-a intetit si se straduieste acum stangaci sa-l stinga, in timp ce adversarii ba ii opresc apa, ba ii taie furtunul.
  Cu seninatate si manie proletara, PSD ataca sistemul clientelar care dreneaza bugetul. Corect, doar ca acest sistem de social-democrati a fost inventat si a ajuns la perfectiune in timpul guvernarii Nastase. Celelalte partide nu au facut decat sa-l invidieze pe maestru si sa invete de la el. Este o nerusinare fara margini ca tocmai baroni precum Dan Nica, Constantin Nita sau Liviu Dragnea sa atace Guvernul pe acest subiect. Tot ei, dar si Victor Ponta, si Ilie Sarbu, sustin ca PSD nu a mai fost la guvernare de 7 ani. Adica 5 membri ai Guvernului Boc din 2009 pretind ca PSD nu a mai fost guvernare de 7 ani, deci nu poate fi acuzat de ratarea reformelor, de umflarea clientelei si de politizarea monstruoasa pana la nivel de femeie de serviciu. Cand li se aminteste totusi (arareori, caci pe la televiziunile de stiri acesti domni nu trebuie deranjati cu intrebari neplacute) isi bagatelizeaza contributia la guvernare, declarandu-se parteneri minoritari si ignorati.
  Dan Nica a fost vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor. A avut vreun plan de restructurare a administratiei pe care PD-L sa-l fi respins? Ilie Sarbu a fost ministru al Agriculturii. A avut vreun plan de reformare a acestui domeniu, care sa fi fost ignorat de Emil Boc? Iar Constantin Nita ce initiativa mareata a avut pentru stimularea IMM-urilor si care sa fi fost blocata de parteneri? PSD a fost la guvernare in 2009, a contribuit la jumulirea bugetului de stat si la incarcarea pana la insuportabil a facturii unui cumplit an electroal. Faptul ca acum se da virgin nu schimba cu nimic istoria, dar spune multe despre responsabilitatea si moralitatea acestui partid.
  Cat despre PNL, deciziile din anii in care a guvernat sub santajul PSD le stau bolovan de picior, indiferent cat de vocal neaga Varujan Vosganian toate acuzatiile. Dar, ca sa nu existe prea mari dubii, iata ce declara domnia sa in data de 18.07.2007, imediat dupa ce presedintele a promulgat, cu mari rezerve, legea de majorare a pansiilor: “Bugetul de stat are suficiente resurse financiare pentru marirea pensiilor. In nici un caz, nu se pune de acum inainte problema nerespectarii acestei majorari, pentru 6 milioane de romani, indiferent de Guvernul care va conduce Romania. (…) In ciuda acestor evidente, Traian Basescu si-a exprimat unele indoieli cu privire la capacitatea Guvernului de a identifica resursele necesare. Trebuie sa va informez ca in perioada 2005-2007 pensiile cresc cu 60% si, impreuna cu cealalta crestere, de anul viitor, toate acestea vor duce la o crestere de circa 120%, ceea ce inseamna ca acesta este primul Guvern din istoria Romaniei care a reusit sa dubleze pensiile in termeni reali”. Ei bine, aceasta dublare a pensiilor cu care se lauda Varujan Vosganian a dat lovitura finala sistemului de pensii pe care l-a impins in faliment. Banii colectati din majorarea TVA vor merge acum fix pentru acoperirea acestei mari victorii a Guvernului PNL. E minunat cand cresc pensiile, dar cu conditia ca inclusiv pensionarii sa nu plateasca inzecit banii primiti in plus ca mita electorala. Cifrele au prostul obicei de a nu se induiosa cand vine vorba de parinti si bunici. Acelasi guvern liberal a umflat cu aproximativ 600.000 de oameni aparatul bugetar, pretinzand ca aceasta expandare a fost impusa de infiintarea unor institutii conform normelor europene. Sa fim seriosi! Exista tari europene care au in total cu putin mai multi bugetari decat a angajat Guvernul Tariceanu. Si ambele partide invoca necesitata alegerilor anticipate. Daca la capatul supliciului costisitor pe care-l sustin ar exista o oferta de competenta si seriozitate, poate ca ar merita. Dar asa, cu siguranta nu merita.” Ei, ce spui George?

 5. Pt mike

  “Adica mustaciosul de la Slobozia a marit salariile celor care trebuie sa ii aduca voturi in continuare nu cu acordul Consiliului local unde psd are majoritatea, ci cu sprijinul lui base?”

  Uiti un lucru: TOATE parghiile sunt la pdl-isti (politie, dna, justitie), asa ca puteau foarte usor sa ii opreasca sa faca ce au facut. In al doilea rand, banii vin tot de la guvern, Slobozia nu este asa bogata ca din impozitele pe cladiri si mijloace auto sa plateasca salariile angajatilor. Toate autoritatile locale traiesc cu banii alocati de sus. Si atunci?
  Imi dai un citat mare-mare (cine l-o citi, te-ai intrebat?) dar nu spui nimic despre premierea d-nei Postole. Adica… spui numai ce iti convine.
  Stii ceva? M-am saturat de voi, astia, care incercati mereu sa justificati mizeria asta din tara, care nu numai ca nu se termina, dar se si agraveaza!!! Iar daca tot cautati mereu inapoi in timp explicatii, de ce nu-l vezi vinovat pe Carol I, pe Cuza, pe Mihai Viteazu, pe Stefan… dincolo de Burebista nu mai stiu pe nimeni…?

 6. Mai om bun: o prevedere din Legea 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, conform căreia pot fi acordate suplimente salariale dacă veniturile proprii ale bugetului local sunt mai mari sau egale cu cheltuielile de personal, S-A CONSIDERAT A FI INDEPLINITA la Slobozia. Ce-ai vrea tu sa faca politia, DNA, justitia, etc. in fata vointei Consiliului local psd-ist? De principiul separarii puterilor in stat si de autonomia locala ai auzit? Legea 330 a aparut cand psd-ul era la guvernare, avea vicepriministru, s.a.m.d. iar acum e folosita electoral, dupa opinia mea. Cat despre premierea lu’ madam postole, cred ca are ceva vechime in post (adica nu-i numita din 2010) si ar trebui ,,ajutata” sa restituie suma, poate si mai mult decat atat. Oricum, la masura ajustarii cu 25% a salariului HIDREI BUGETARE psd si pnl s-au opus! Te rog, spune-mi de ce, in conditiile in care pe vremea guvernarii pnl s-au angajat circa 600.000 de bugetari? (Multumesc ca ai citit post-ul meu anterior, de la 7:46!)

 7. Pentru naivi, iata fapte ale psd-ului, in cardasie cu pnl: Şeful CJ Vrancea, psd-istul sadea Marian Oprişan, încearcă să fie mărinimos cu subordonaţii săi din instituţie, în speţă funcţionarii publici, cărora le-a pregătit o „surpriză” pentru şedinţa de mâine. Printr-un proiect de hotărâre care va fi supus votului plenului CJ, acesta propune avansarea în treapta următoare de salarizare a unui număr de 22 de funcţionari publici, aproximativ 20% din numărul angajaţilor instituţiei, sub motivaţia că au obţinut calificativul „foarte bun” în activitate. Deşi vechimea minimă necesară pentru avansarea în treapta de salarizare imediat superioară este de doi ani, cei mai mulţi dintre cei propuşi, respectiv 15 funcţionari publici, nu îndeplinesc această condiţie. Avansare înainte de termen: Legea prevede că doar în mod cu totul excepţional vechimea minimă poate fi redusă la un an de către conducătorul instituţiei publice. Ce s-a dovedit atât de excepţional de s-a propus avansarea mai devreme a acestor funcţionari, nu a vrut nimeni din CJ să ne spună. „Eu doar vizez de legalitate aceste proiecte. După ce o să se aprobe, o să aflaţi ce vă interesează printr-o adresă pe care să o înaintaţi la Resurse Umane şi la Direcţia Economică”, ne-a precizat sec Raluca Dan, secretarul judeţului. Proiectul pus în discuţie vine într-o perioadă în care se vorbeşte intens despre reducerea cheltuielilor bugetare, cea mai drastică măsură fiind tăierea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar.” Astept cu interes actiunile sefimii CJ Ialomita!

 8. Deci legea a aparut in 2009! Aha, pdl-istii nu stiau de ea, ei erau la baie!
  D-na Postole este noua in post (deci vechime… cucu!), a fost sefa pe la ITM vreun an-doi, data afara, a candidat la Primaria Fetesti in 2008… deci o vanatoare de functii platite de la stat! S-a reorientat la timp, adica s-a inscris la… PDL! Iar ce i s-a intamplat ei, de fapt s-a intamplat cu toti sefii de Case de pensii din tara (inmulteste si tu peste 100 milioane “stimulente” la fiecare judet cu 42…). Nu am inteles ce ai vrut sa spui cu , poate stii mai multe.
  600.000? Exagerezi, e vorba de aproape 200.000 dar uiti ca guvernarea PNL s-a facut jumatate de perioada alaturi de PD! Dar uite, PDL-ul guverneaza de un an si jumatate, de ce nu a redus cu un post macar numarul de bugetari? Boc convoaca saptamanal sedinte de Guvern cu tema “Propuneri de reducere a aparatului birocratic din ministere” si ai vazut vreun angajat trimis la plimbare?

  Recunoaste, sunt neputinciosi, nu mai au argumente, dau cu oistea-n gard la orice capitol si se lamenteaza la infinit cu mostenirea din trecut… dar sa nu ma repet ce am spus si in alt post.

 9. Pt. mike

  Ai uitat sa spui si de vechimea Iuliei Motoc, proaspata unsa judecator la Curtea Constitutionala, cu o vechime de doar 9 ani, pentru o functie unde se cer, prin lege, atentie!, 18!!!

  Stii de cine a fost propusa, apoi aleasa si in final numita? Si cu ce scandal…

  PS. E ultimul post in contradictoriu cu tine.

 10. ,,Deşi în prezent Canada pare neatinsă de recesiune, la începutul anilor ’90, ţara traversa o criză financiară majoră, cu un deficit bugetar de 9% din PIB şi perspective negre asupra economiei. Soluţia a fost una LIBERALA (nu liberal-romaneasca): în patru ani, între 1992 şi 1996, premierul Jean Chretien a transformat acest deficit uriaş în creştere economică. Paradoxal, în timp ce liderii mondiali au discutat la Toronto despre soluţiile de ieşire din criză, Canada pare neatinsă de recesiune. Canadienii nu trebuie să suporte reduceri de salarii sau majorări de taxe. Ei au trecut un astfel de hop în anii ’90 când guvernul canadian de la acea vreme a aplicat soluţia MACELULUI BUGETAR. O soluţie care a funcţionat şi care ţine şi astăzi ţara departe de datorii periculoase.
  La începutul anilor ’90, Canada traversa o criză financiară majoră, cu un deficit bugetar de 9% din PIB şi perspective negre asupra economiei. Soluţia a fost una sadic liberală (nu tip tariceanu&co): în patru ani, între 1992 şi 1996, premierul Jean Chretien a transformat acest deficit uriaş în creştere economică. Iar în istoria economiei moderne se studiază “soluţia canadiană”. Conştient că eficientizarea economiilor şi îngheţarea salariilor şi pensiilor e insuficientă, Chretien a dispus ca TOATE cheltuielile ne-esenţiale ale guvernului să fie reduse. Singurii care au scăpat de măcelul bugetar au fost pensionarii.
  Reducerile au fost drastice: bugetul de cercetare a fost înjumătăţit, subvenţiile pentru agricultură, sănătate şi educaţie au fost reduse, în medie, cu 20%, la fel şi ajutoarele pentru străinătate sau în reţelele de transport. Costurile sociale nu au fost deloc mici. Zeci de mii de asistenţi medicali, profesori şi funcţionari din sistemul public au devenit şomeri. Rezultatul: de la un deficit de 9%, economia Canadei a intrat pe creştere economică în timp record. La 15 ani de la acei ani de austeritate, canadienii sunt convinşi că succesul s-a datorat profunzimii şi rapidităţii cu care guvernul liberal a operat restructurările bugetare.” Ei bine, la asta vom ajunge si noi, mai repede sau mai tarziu. De peste un an sustin ca fara macelul bugetarilor nu iesim din criza, zi tu George ce partid e in stare de asa ceva?

 11. Parerea mea nu tine cont de ale voastre. Parerea mea e parerea mea. Si se reduce la asta : bugetozaurii sunt prea multi si cu salarii prea mari. Nu toti, dar unele sunt incredibil de nesimtite. Aia nu merita nici jumatate. Se stie bine ca 3-4 insi fac treaba pe care o poate face unul singur prin institutii. Aia trebuie sa plece. Si in felul asta lucrurile incep sa se indrepte.

 12. 1. Legea 330/2009 e buna pt. ca blocheaza haosul ce exista, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice; cand majoritatea din consiliile locale decide ACUM marirea salariilor bugetarilor din primarii, E VORBA DE O DECIZIE POLITICA (la Slobozia, EVIDENT, a psd-ului).
  2. Sub guvernarea pnl nr. bugetarilor a crescut de la 900.000 la 1.500.000 bucati; acesta-i adevarul, acum trebuie somerizati, acesti oameni. Mai mult, fortele politice care s-au opus scaderii cu 25% a veniturilor CASTEI BUGETARILOR (si o fac si acum, prin consiliile locale) arata ca nu le pasa de ROMANIA!
  3. Tot legea interzice judecatorilor de la Curtea Constitutionala sa dea declaratii despre cum au votat intr-o problema, asta nu l-a impiedicat pe ion predescu, acolit al lui iliescu pe timpuri si psd-ist cu state vechi s-o incalce! Legea cu 18 ani vechime e ,,ciudata”; da’ de ce nu 20, sau 13? Nu-i asa ca o indeplinesc doar cei care au slujit juridic regimul comunist si al lui ceasca? Lege facuta de securisti, bre!
  4. Bugetozaurii sunt prea multi si cu salarii prea mari, pentru ceea ce fac. Dati-i afara!

 13. Sa va dau un exemplu din invatamant… Au fost angajati suplinitori fara studii specifice postului, doar pentru ca au dat cui a trebuit ce a trebuit….Tu, om titular, cu vechime, nu poti lua o ora suplinita, ca nu sunt, desi pe multe catedre sunt oameni care sunt mai mult decat paraleli cu invatamantul. Si ne-am inmultit si noi cu mult. Bineinteles, nu mai mult decat la fisc, trezorerii, prefecturi, etc, unde multi misca o hartie dintr-un birou in altul…. Mi-ar placea sa-i vad facand hartii, ca pe noi, cei din invatamant, ne ingroapa in hartii pe care nu se uita nimeni, dar de, trebuie sa le facem.
  Trebuie sa ne schimbam mentalitatea, trebuie sa muncim, sa ne facem treaba, sa o facem si bine, acolo unde muncim. Pana nu ne vom lasa de furat si inselat, spaga si multe altele, nu vom face nimic…

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.