90% din consumul de medicamente împotriva bolilor infecţioase se realizează prin asistenţa primară şi automedicaţie. Situaţia din România este alarmantă şi generează rezistenţă la antibiotice, ceea ce periclitează viaţa pacienţilor şi determină îngrijorarea specialiştilor.
Unul dintre cele mai importante câştiguri ale medicinei moderne se întoarce împotriva omenirii din cauza utilizării în exces.
Conform unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, noi mecanisme ale rezistenţei la medicamentele antimicrobiene (RAM) se dezvoltă zilnic, selectând bacterii sau ciuperci rezistente pentru care nu mai există remedii, cu toate antibiogramele încercate.
La bacteriile multirezistente notorii: Klebsiella, Stafilococus, Escherichia se adaugă acum acinetobacteriile, iar o primă soluţie în stoparea fenomenului ar fi consolidarea atitudinii prudente a publicului în raport cu antibioticele şi controlul infecţiilor în toate unităţile sanitare.
Populaţia este atenţionată să evite automediacţia cu pastile procurate în afara prescripţiei medicale, la fel cum personalul medical şi din farmacii au obligaţia preveniri abuzului de antibiotice.
Clementina Tudor