faliment.ro

16

Decalajele dintre România şi ţările din Europa Centrală vor creşte.

O ştire care ar fi meritat o dezbatere serioasă a trecut aproape neobservată în ultimele zile: fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş, a declarat la Cluj, pentru Agerpres, că Polonia, Republica Cehă şi Slovacia au primit împreună un miliard de euro în plus faţă de fondurile structurale pe care le-au atras până acum. Şi ce ne priveşte asta pe noi? – vă veţi întreba. Ne priveşte, fiindcă cele trei ţări primesc de fapt un premiu din banii pe care alte state membre, precum România, nu îi folosesc. Cel mai mare pericol, atrăgea atenţia Vasile Puşcaş, este ca în exerciţiul bugetar 2014-2020, care se negociază acum, să scadă finanţarea acordată României. Absolut normal. Banii merg la aceia care îşi fac temele.

Iarăşi veţi spune: pagubă-n ciuperci! Ne iau nişte bani fictivi, pe care oricum nu eram în stare să-i atragem, deci, până la urmă, nu pierdem nimic. Cel mult câştigăm experienţă – vorba ministrului Radu Berceanu la înmormântarea autostrăzii Comarnic-Braşov. Iarăşi fals. Fiindcă statele menţionate chiar vor folosi aceşti bani în perioada următoare şi decalajele dintre România şi ţările din Europa Centrală vor creşte, în loc să se reducă. Nu la asta ne-am aşteptat atunci când am aderat la Uniunea Europeană, dar asta se întâmplă. Şi bineînţeles, nu din cauza Europei. Ci a sistemului politic şi administrativ românesc.

Un faliment de stat poate arăta în multe feluri. Aşa cum am văzut în aceste zile, inclusiv prin oameni trimişi în comă de microbii din spitale. În ultimii 20 de ani, statul român nu a reuşit să construiască de la zero nici măcar un spital important. A eşuat în a se lega printr-o autostradă de Vestul Europei. Şi-a pierdut flota, şi-a distrus infrastructura turistică, şi-a lăsat în paragină căile ferate. Am ajuns să importăm 70 la sută din produsele alimentare, când am fi putut să ne hrănim doar de pe urma agriculturii a trei judeţe. Zilele trecute, acelaşi stat român le impunea ţăranilor din pieţe case de marcat, dând, dacă mai era nevoie, imaginea rupturii sale totale de realităţi. Bineînţeles că orice activitate comercială trebuie fiscalizată, doar că România nu are o reţea de desfacere pentru micii producători agricoli, ca peste tot în Europa civilizată. Şi asta se putea face tot cu bani europeni!

Nu mai avem nicio şansă, veţi spune. Ba avem. Grecia a intrat în faliment financiar. De ce nu şi-ar declara România falimentul administrativ, cerând Uniunii Europene nu bani, ci guvernanţi? Circula pe vremuri un banc cum că ar fi bine dacă am declara război Statelor Unite, care ne-ar învinge şi ne-ar declara al 51-lea stat. De ce nu am transforma bancul în realitate? Doar suntem o ţară tristă, plină de umor.

De ce n-am cere Uniunii Europene nu bani, ci guvernanţi?

Ovidiu Nahoi

sursa: www.adevarul.ro

16 comentarii

 1. Dom-le, ideea, ca orice teorie, pare seducatoare; totusi, criza actuala a inceput de la marele satan (asa numesc iranienii sua), iar strainii ajunsi in RO au deprins relele obiceiuri autohtone extrem de repede. Acu’ ceva timp eram in Danemarca, cu un prieten doctor, care imi tot repeta obsesiv- vazand civilizatia lor- ca e ceva putred la danezi. I-am propus imediat un schimb intre BUGETARII LOR si bugetarii nostri. Doar 20.000 de bugetari din RO (magistrati, politisti, medici si asistente, profesori si invatatori, vajnici membrii ai administratiilor locale si centrale, s.a.m.d.) le-ar trebui ca sa-i puna pe butuci; in schimb, cei 20.000 de bugetari de-ai lor, cum credeti ca s-ar descurca in RO? CONCLUZIE: ovidiu nahoi asta e mai fraier decat credeam si mult-mult mai putin inteligent decat mogulul pentru care lucreaza. A, dar 20.000 de bugetari de-ai rusilor, ce credeti c-ar face din RO?

 2. mda ,un articol ce se vrea o dezbatere serioasa si se termina lamentabil cu o intrebare utopica. Cromatica politicului este redusa la alb si negru si de fiecare data nu incercam solutii ci detectam numai probleme intrun sir de reflectii rutiere. Ca pestele de la cap se impute si de la coada se curata o stim dar sa incercam sa dezvoltam lucrurile bune si sa anihilam pesimismul ar fi ceva mai greu si evident nu se vinde in tara can-canului. Sa termin si eu tot cu o intrebare : oare media nu are nicio responsabilitate ?

 3. Care media, a mogulilor, nu? Eu cel putin sunt lamurit cu scarboseniile de antene si nu numai…Iar in ceea ce priveste media locala…ehe, lucrurile sunt si mai clare.

 4. “intrun sir”
  un biet analfabet’ se da deontolog, chipurile…

  ce mai pedelisti … urmasii lu cazacu … cum e turcu si pistolu … niste rudimentari

 5. na, ca iar m-am bagat in seama aiurea si m-am facut de ras!
  ca de obicei, mai intai scuip venin si pe urma verific…
  intr-un document al Academiei Romane am gasit informatia conform careia corect este “intr-un”, spre deosebire, de exemplu, de “niciun”…
  ma duc sa-mi torn cenusa-n cap!

 6. Hai lasa, Gabi, ca n-o fi foc.
  De multe ori vezi ca se arunca in arena un spadasin inzorzonat si cu floreta lustruita si ascutita, iar cand te uiti mai bine are nadragii rupti in dos si un muc verde si uscat pe obraz. Asta este.

 7. DACA E SA DISCUTAM DESPRE FALIMENT: ,,Vasile Neicu, primarul comunei Pantelimon, din judetul Constanta, a anuntat ca, incepand cu data de 1 mai, nu o sa mai aiba bani nici macar sa plateasca salarariile angajatilor. Neicu a spus ca vor urma aproximativ 4 luni fara bani si nu stie cum va reusi sa treaca peste aceasta perioada, anunta Romania Libera. Dupa aceasta perioada, vor incepe sa fie emise certificatele de urbanism si autorizatiile de constructie societatilor care vor sa amplaseze turbine eoliene pe raza teritorial administrativa a comunei. Primarul a mentionat ca suma lunara care ii trebuie pentru salarii si utilitati ajunge la 52.000 de lei, insa a mentionat ca nu are de unde sa faca rost de 200.000 lei pentru a iesi din criza.” In cazul societatilor private ce se intampla?

 8. Pentru amatorii de amanunte, iata ce spunea anterior presa, in martie 2010 adica: ,,Zicala „Ţara arde şi baba se piaptănă” se potriveşte de minune primarului din comuna Pantelimon, Vasile Neicu, care, în plină criză economică, s-a hotărât să facă două parcuri. Dacă primarului îi va reuşi pasenţa, locuitorii comunei se vor putea lăuda cu respectivele parcuri, însă nu vor mai putea să aibe alte pretenţii. Localnicii se vor plimba pe alei, inspirând aer curat, dar, din păcate, cu maţele chiorăind de foame…” Si acum testul: din ce partid face parte domnul Vasile Neicu?

 9. Iaca pozna:,,Unitatile administrativ-teritoriale ce au acumulat datorii mai vechi de 90 de zile, sau mai mari de 15% din bugetul local anual, vor fi considerate insolvente si vor trebuie sa prezinte un plan de redresare financiara si sa-si schimbe conducerea. Mai mult, procedura de insolventa poate fi declansata si daca institutia respectiva nu mai poate plati salariile angajatilor pe o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern, informeaza Mediafax. Proiectul de lege ce stabileste cadrul general si procedurile pentru acoperirea pasivului unitatilor administrativ-teritoriale aflate in criza financiara urmeaza sa fie dezbatut in Parlament, in procedura de urgenta.” Abia astept s-o vad si p’asta, impreuna cu dl.Nahoi, desigur!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.