În săptămâna Crăciunului, brazii româneşti sunt mai puţin, mai scumpi şi mai căutaţi la Slobozia!

0

Brazii olandezi au invadat pieţele, iar oferta este completată cu prea puţini brazi româneşti, căutaţi cu predilecţie de ialomiţeni în primul rând pentru mirosul natural al acestora. Deocamdată, preţul se menţine ridicat în ambele variante ale pomului de Crăciun, iar comercianţii speră ca până în Ajun să vândă toată marfa. Special pentru întârziaţi vor avea oferte de lux, adică la preţ dublu, cum se tot întâmplă în ultimii ani. 

Dar, pentru că sunt mai puţini, brazii româneşti se vând ceva mai scump decât cei olandezi. Preţul contează însă prea puţin pentru soţii Drăgan care în cei 45 de ani de când împodobesc pomul de Crăciun împreună s-au lămurit în privinţa alegerii: „Important este să fie românesc. Am luat într-un an şi la ghiveci, dar nu am fost prea mulţumiţi, iar celui olandez trebuie să-i dai cu spray ca să miroasă. Avem grijă să nu fie nici chel şi nici prea înalt ca să îi tăiem din vârf, că nu e bine.”

Dacă brazii olandezi sunt mai bogaţi, brazii româneşti miros mai frumos, cad de acord doi comercianţi vecini din piaţa mare: „Să zicem că se dau mai bine cei româneşti pentru că sunt mai puţini. Acum se taie mai puţin din pădurile noastre şi se găsesc mai greu,” spune Elvis Feraru, singurul precupeţ care are la vânzare brazi româneşti. Vecinul şi ruda lui, Nelu, are la vânzare brazi olandezi şi este uşor invidios : „Băiatul ăsta a adus româneşti şi îi vinde la preţ de olandezi. Păi mai mult de 40-50 de lei, în mod normal, nu ar fi trebuit să dai pe un brad românesc, dar el îi vinde cu 70-80 de lei, cum dăm şi noi, ba mai facem şi reduceri. Dar până în Ajun se dau toţi. În fiecare an e bătaie pe ultimii brazi. Acum câţiva ani am vândut un brad la două persoane. Era în ghiveci, înalt de 3 metri, şi l-am tăiat în două.”

Cu ochi de inginer agronom, Mihai Noveschi a ales cu grijă bradul, obligatoriu românesc.

 „ Eu m-am contrazis cu vânzătorul că este tăiat cam de mult, după câte frunze căzute are. El zice că nu şi s-ar putea să aibă dreptate pentru că acum e mai cald decât în mod obişnuit în decembrie. Dar e numai bun: nici prea mare, nici prea mic, m-am încadrat în buget şi o să fie o bucurie pentru familie.” În pieţele din Ialomiţa, brazii se vând cu preţuri cuprinse între 50 şi 90 de lei.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.