Industria cerealelor: La ce se folosește porumbul

0

Porumbul este una dintre cele mai răspândite culturi din România. Alături de grâu, ajunge să ocupe 80% din spațiile cultivate cu cereale. Notorietatea lui se datorează numeroaselor întrebuințări ale acestei plante și profitului pe care îl aduce. Cultivat cu resposabilitate, porumbul poate genera un profit de până la 40% din investiție.

Între principalele întrebuințări ale porumbului se regăsesc carburanții, furajele animale și alimentele. Depinzând de folosul care i se va da acestuia, este foarte important ca sămânța de porumb să fie cea adecvată.

Biodiesel

Biodieselul este un biocombustibil lichid obținut din uleiuri vegetale sau grăsimi naturale prin procese industriale. Acesta este o alternativă reală și ecologică a motorinei, polând mult mai puțin în comparație cu carburanții fosili. Tot mai mulți producători folosesc porumbul pentru a obține acest carburant.

Agricultorii europeni încep să aibă tot mai mult în vedere această întrebuințare a porumbului, și au toate motivele pentru a o face. Uniunea Europeană impune ca până în anul 2020, cel puțin 20% din combustibil să fie bio.

Furaje animale

Unul dintre cele mai folosite furaje pentru hrănirea animalelor din ferme este cel obținut din porumb. Este important să se aibă în vedere faptul că nu orice porumb este adecvat alimentației animalelor. Procentul de digestibilitate a fibrelor din cereale este foarte important. De aceea, anumite mărci de pe piața românescă, cum este de exemplu Dekalb, adaptează produsele la nevoile fermierilor. Astfel, nutrețul dat animalelor ajută la o dezvoltare sănătoasă a acestora și se traduce mai târziu în profit pe metru pătrat cultivat cu porumb.

Industria alimentară

În industria alimentară, porumbul se găsește sub numeroase forme. Toți suntem obișnuiți cu conservele de porumb adunat de pe știulete, fiert și gata de pus pe masă. Când mergem la cinema, cerem floricelele sărate sau cu caramel. Cu toate acestea, cea mai mare cantitate de porumb care ajunge pe mesele noastre este sub formă de amidon sau de mălai.

Porumbul produs pentru morărit este foarte căutat la nivel mondial. Mălaiul, denumit și făină de porumb, în afara de tradiționala mămăligă, se folosește și ca înlocuitor al făinii de grâu, din care se fac pâinea de porumb și faimoasele tortillas mexicane.

Din porumb se extrage amidonul. Acesta este un foarte bun agent de îngroșare, folosindu-se la fabricarea înghețatei, sosurilor, prăjiturilor sau cremelor.

Astfel, data viitoare când vom vedea câmpuri întregi semănate cu porumb, vom înțelege de ce agricultorii optează pentru această cultură.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.