La Vlădeni s-a inaugurat astăzi Muzeul Satului

0

_DSC3441

Spaţiul expoziţional a fost amenajat în şcoala veche a comunei şi reuneşte peste 600 de foto-documente, piese etnografice donate de săteni şi material arheologic documentar împrumutat de la Muzeul Judeţean.
În cele două săli de clasă, cancelaria şi holul şcolii de tip Spiru Haret au fost organizate 4 expoziţii despre flora şi fauna regiunii, arheologia, etnografia şi istoria comunităţii. Proiectul de valorificare a clădirii într-un muzeu al satului a fost susţinut de autorităţile locale pentru păstarea tradiţiilor locale. Primarul Lucian Corlău a învăţat în prima şcoală a satului şi s-a opus dărâmării clădirii: ,,Sperăm să atragem cât mai mulţi vizitatori, pentru că aici îşi regăsesc rădăcinile şi locuitorii din Bobu, Chioara, Sf. Vasile şi Hagieni, sate strămutate în Vlădeni după inundaţiile din 1970.”
În muzeu a fost reconstituită camera mică din casa ţărănească, aşa cum a fost descrisă la 1895. Din păcate, apreciază Emilia Corbu, la acest moment cultura ţărănească aproape a dispărut: ,,Cultura tradiţională românească sperăm să-şi găsească în acest muzeu o colecţie şi valorificarea pe măsură. Din păcate greu mai găsim obiecte vechi, pentru că oamenii le-au distrus, iar cultura ţărănească e pe cale de dispariţie.”
Vlădeni este unul dintre primele sate menţionate documentar în Ialomiţa în urmă cu 500 de ani. Documentele dovedesc o istorie zbuciumată a comunităţii, marcată de resursele naturale generoase din Lunca Ialomiţei şi Bălţile Dunării, dar şi de sacrificiul uman plătit pentru planul de sistematizare şi îndiguire a regiunilor inundabile, ceea ce a făcut ca adevărata Baltă a Ialomiţei să devină istorie.
Clementina Tudor

_DSC3458 _DSC3454 _DSC3451 _DSC3450 _DSC3448 _DSC3446 _DSC3445 _DSC3441

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.