Microbuzul „galben“ de la Gura Ialomiţei a ajuns la Căzăneşti

0

În cele din urmă, „generalul” Ilie Stavăr a reuşit să mute mult disputatul microbuz galben de la Gura Ialomiţei la Căzăneşti. În urma deciziei Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Ialomiţa, noul director al Şcolii Gura Ialomiţei, profesorul de religie Vasile Neagu, a primit înştiinţare pe fax de la IŞJ că va trebui să predea microbuzul şcolar către Căzăneşti. Mai bine zis, după cum deja cunoaştem notorietatea de care se bucură Stavăr în cadrul instituţiei pe care o conduce, putem spune că nu a fost o decizie luată de consiliu, ci mai degrabă de însuşi „generalul”, sau mai degrabă impusă. De ce la Căzăneşti, unde deja au microbuz şcolar şi nu la o localitate care nu avea? Acest mister doar Colombo îl poate desluşi. Noul director al Şcolii Gura Ialomiţei, Vasile Neagu, a fost propunerea PDL pentru funcţia de director al Direcţiei de Cultură, însă nu a mai fost instalat deoarece pesedista Elena Pacală nu s-a lăsat dată la o parte. Astfel, profu’ de religie de la Liceul Teoretic „Paul Georgescu” din Ţăndărei, totodată consilier local în Ţăndărei, a trebuit să dea o mână de ajutor lui Stavăr în cazul microbuzului de la Gura Ialomiţei. Dubios este faptul că acea decizie de transfer nu a mai văzut-o nimeni din Gura Ialomiţei, doar s-a auzit despre ea.

Jipa nu vrea să facă „rocada” !

Şi totuşi, primarul Jipa luptă în continuare pentru microbuz şi aduce argumente solide pentru a nu ceda microbuzul altei localităţi. Unul dintre ele, de care ori „generalul”, ori directorul şcolii a uitat, este acela că microbuzul aparţine Primăriei Gura Ialomiţei, şi nu Şcolii Gura Ialomiţei; prin urmare, nu poate fi luat de acolo fără acordul scris al primarului pe cererea formulată de cealaltă primărie care are nevoie de microbuz. „Am fost informat de directorul şcolii, de noul director care a fost numit în urmă cu două săptămâni, că a primit o adresă de la IŞJ în care se spune că, în urma hotărârii Consiliului de Administraţie a Inspectoratului Şcolar al judeţului Ialomiţa microbuzul va fi dus la Căzăneşti şi că el se va ocupa de predarea microbuzului. Asta e tot ce mi-a comunicat directorul, eu nu am văzut decizia. Normal că eu nu o să dau microbuzul pentru că este în administrarea Primăriei Gura Ialomiţei şi ne este foarte util. Nu-l folosim pentru noi, să ne ducem la nunţi sau botezuri şi nici în alte scopuri personale cum spun alţii; îl folosim ca să ducem copiii la şcoală, şi în week-end echipa de fotbal a comunei la meciurile din deplasare. Dacă vor veni cu argumente tari şi justificate că trebuie să dau microbuzul, atunci îl voi da fără nici o discuţie. Până atunci, nu o să vadă nimic”, ne-a declarat primarul comunei Gura Ialomiţei, Jipa Ioan.

Căzăneştiul are nevoie de microbuz de mai bine de un an

Contactat telefonic, primarul oraşului Căzăneşti, penegistul Alexandru Gavrilă, a afirmat că ultima cerere pe care a făcut-o pentru un microbuz a fost anul trecut, deoarece s-a săturat să mai facă cereri la care nu a primit nici un răspuns. „Valoarea liceului din Căzăneşti a scăzut foarte mult pentru că nu avem un internat şcolar unde să cazăm elevii şi nici posibilitatea să îi transportăm pe cei din localităţile apropiate, care se duc la licee mai depărtate, din Slobozia, Urziceni sau chiar Bucureşti. Aici rămân doar elevii din Căzăneşti, sau cei care vin din alte localităţi; sunt elevi problemă, care chiulesc şi nu învaţă, iar elevii buni se duc în alte părţi şi evită acest liceu care înainte era renumit pentru specialiştii din toate domeniile pe care îi forma. Interesul pentru acest liceu al directorului este situat undeva sub nivelul mării şi nu pot face nimic cu el. Tocmai de aceea liceul a devenit acum grup şcolar. Eu vreau să revigorez acest centru şcolar, însă nu am primit nici un ajutor de la nici unul dintre inspectorii şcolari generali. Nici de la cel de anul trecut, şi nici de la cel de anul acesta. Probabil că sunt refuzat din cauza culorii politice, iar acest lucru mă deranjează pentru că şcoala nu ar trebui să aibă nici o legătură cu politica. Acum mă rog de toţi primarii vecini să mă ajute cu microbuzele pe care le au atunci când am nevoie. Deocamdată eu nu am aflat nimic, dacă voi primi vreun microbuz”, ne-a declarat Alexandru Gavrilă, întrebat fiind dacă are nevoie de microbuz şcolar la Căzăneşti.

Cam ciudat, putem spune, faptul că IŞJ-ul a decis deja transferarea microbuzului de la Gura Ialomiţei la Căzăneşti şi primarul Gavrilă nu a primit nici o înştiinţare că va primi „cadoul” mult dorit. În această situaţie, este posibil ca la Gura Ialomiţei să se spună că microbuzul va merge la Căzăneşti şi, de fapt, el să ajungă în cu totul altă parte. Şi ca idee de campus şcolar pentru „general” , dacă tot vrea să construiască unul, atunci ar fi mult mai indicat şi mai folositor unui liceu din Căzăneşti, unde vin elevi din alte localităţi, şi nu unor şcoli generale din Bărbuleşti, unde învaţă doar elevi din localitate.

Deja vu la Traian…

Aceeaşi poveste, precum cea de la Gura Ialomiţei, o regăsim şi la Traian. Aici, directorul Aurel Marcu, liberal, a primit aceeaşi adresă de la IŞJ în care se spune că microbuzul va fi mutat la o altă localitate în urma deciziei aceluiaşi Consiliu de Administraţie al IŞJ Ialomiţa. Directorul şcolii din Traian ne-a declarat la telefon: „Am primit o adresă prin care sunt anunţat că în urma deciziei Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Ialomiţa, microbuzul va fi mutat la Perieţi. Noi avem un bun câştigat ce poate fi folosit, însă, este vorba de condiţiile în care este folosit. La noi copiii sunt aduşi de la numai 2 km, iar din câte am înţeles trebuie să fie cel puţin 5 km ca să putem să-l mai ţinem. Probabil că la Perieţi vin copii de la cel puţin 5 km”. Exact aceeaşi poveste pe care a spus-o şi directorul Şcolii Gura Ialomiţei. Şi, ca totul să decurgă identic cu ceea ce s-a întâmplat la Căzăneşti, nici la Primăria Perieţi nu s-a aflat nimic despre sosirea vreunui microbuz de la Traian. „Am trimis mai de mult o cerere la Inspectoratul Şcolar pentru că avem nevoie de încă un microbuz la Perieţi, deoarece unul singur nu face faţă. Avem copii mulţi care vin de la Misleanu, Fundata, Păltiniş şi Stejaru. Numai copiii din Misleanu sunt mai mulţi decât numărul de locuri pe care le are microbuzul şi şoferul face două curse doar pentru copiii din acea localitate, iar apoi rămân celelalte localităţi care sunt şi ele la distanţe şi pe rute diferite. Acum este prea târziu. Am avut un şofer angajat pentru a conduce al doilea microbuz care mi s-a promis, dar fiindcă nu a avut obiectul muncii a plecat în altă parte să lucreze şi acum nu mai putem să angajăm din cauza deciziei guvernului. Ce să fac, să conduc eu microbuzul care oricum nu o să-l primim niciodată? Eu nu am primit nici o veste despre sosirea unui alt microbuz”, ne-a declarat primarul comunei Perieţi, Cristea Elena.

Ce ar mai fi de zis în astfel de situaţii? Doar că microbuzele şcolare au fost trimise în judeţul nostru pe criterii politice, iar acum sunt redistribuite tot pe criterii politice.

Cătălin Frangulea

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.