“Ora de teatru”, un maraton de reprezentaţii artistice pentru liceenii din judeţ

0

_dsc4619

Alecsandri, Caragiale şi Eminescu sunt acorii principali ai reprezentaţilor artistice prin care Luiza Martinescu şi Liviu Manolache îi prezintă publicului tânăr pe cei trei scriitori reprezentativi ai culturii naţionale.  Timp de o lună, în judeţ sunt programate spectacole-dezbateri între elevii de liceu şi protagonişti, iar reprezentaţiile vor avea loc atât în sala de spectacol a Consiliului Judeţean Ialomiţa cât şi la Feteşti, Ţăndărei şi Urziceni. „Sunt douăzeci de reprezentaţii programate până pe 2 noiembrie în cadrul cărora am inclus şi Casa Memorială Ionel Perlea de la Ograda, urmând să programăm şi celelalte întâlniri din judeţ”, a precizat Doina Roşca, directorul Centrului Cultural UNESCO din Slobozia.

_dsc4708Ora de teatru este un proiect care continuă ora de limba română, la modul practic, pe scenă şi prin interacţiunea cu publicul, spune actriţa Luiza Martinescu. „Este ca un workshop teatral, cu momente teatrale, în care se exemplifică cei mai mari scriitori ai noştri. Avem un feedback de la elevii din Constanţa care au avut la bacalaureat despre Eminescu, şi-au adus aminte de seminar şi au putut dezvolta subiectul”.

Scriitorii prezentaţi în momentele teatrale fac parte din filonul naţional al poporului român şi trebuie cunoscuţi pentru a ne înţelege pe noi, explică actorul Liviu Manolache: „Cine suntem noi ca români, trebuie să ne cunoaştem şi ca să ne cunoaştem trebuie să cunoaştem valorile naţionale. Vorbim despre trei mari valori naţionale: Alecsandri, Eminescu şi Caragiale, în ordinea naşterii, care au avut ceva de spus pentru poporul român şi de fapt ne reprezintă şi ne regăsim în ei în orice clipă şi secundă.”

_dsc4584Primii spectatori, elevii claselor a IX a de la Liceul Pedagogic, au fost cuceriţi de modul interactiv al orei de teatru: „Interesant! Nu am mai văzut aşa ceva până acum. Mi-a plăcut amuzamentul cu care actorii au făcut acest spectacol. Cel puţin pentru mine e educativ pentru că e ceva nou şi înveţi. Toată viaţa înveţi.”

Proiectul maraton derulat de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Centrul Cultural UNESCO se va încheia pe 30 noiembrie.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.