Papioane tricolore pe etamină, cusute în punct românesc, de Ziua Naţională!

0

 

15220027_987804141331528_891154921875853375_n

Membrele cercului de cusut din Luciu au pregătit pentru colegi papioane tricolore, cusute pe etamină în punct românesc. Darurile au fost lucrate la şezătoare şi vor fi înmânate de 1 Decembrie în cadrul unui spectacol susţinut la şcoală.

Tradiţia, din satul ialomiţean, se întreţine săptămânal, când fetele se întâlnesc la lucru şi cos mileuri, ştergare, feţe de pernă şi carpete pe care le ţin în lada de zestre. Ca la orice clacă, pentru a avea spor la lucru, fetele sunt servite cu gogoşi, floricele, porumb fiert şi plăcinte, pregătite de mămici şi cadrele şcolii din localitate.

Îndrumate de doamna Ana Banu, fetele aleg cu grijă modelele pe care le cos, pentru ca acestea să respecte în primul rând tradiţia locală: „Modele sunt chiar din sat. Auzind de cercul nostru, femeile au venit şi ne-au adus ştergare şi carpete, vechi, de unde ne-am inspirat. Ne mai uităm şi în cărţile de specialitate pentru a compara cu alte zone. Lucrările noastre au ajuns în Scoţia, în Anglia, Franţa, în Zimbabue şi ne mândrim cu ele. Foarte puţine reuşim să vindem, dar suntem mulţumiţi că am reînviat tradiţia şi că fetele sunt preocupate de acest meşteşug.”

Cea mai elaborată cusătură aparţine Roxanei, elevă în clasa a X a acum, la oraş, dar care participă în fiecare săptămână la claca de cusut. Ea a luat locul doi la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale de la Sibiu: „Acest peretar îl lucrau tinerele femei când bărbaţii lor plecau în armată, la război sau cu oile la păscut. Îi înfăţişează pe cei doi soţi, cu un pom între ei. Acesta se aşeza sub icoană şi seara se rugau pentru sănătate şi să le reziste căsnicia.”

De 1 decembrie, cele 20 de membre ale cercului de cusut din Luciu vor oferi tuturor colegilor câte un papion din etamină pe care au cusut tricolorul în punct românesc.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.