Iosif Dumitru, 104 ani: La mulţi ani, România, condusă de români!

0

_dsc9603

Cel mai vârstnic ialomiţean a împlinit în acest week-end 104 ani!

Dumitru Iosif este lucid şi atent la tot ce se întâmplă pe scena politică a ţării, dar regretă că nu mai are putere să meargă în vizită la un prieten cu 10 ani mai tânăr şi nici măcar să aducă lemne la foc. Veteranul este renumit că la 101 ani încă mai spărgea lemne, la 102 se plimba fără baston, iar la 103 ieşea singur la poartă şi se îngrijea să nu răcească. Acum a pornit pe 105 ani şi urează “La mulţi ani” României. „Bine sunt. Ăl de sus m-a ţinut până acum. Am pus mâna pe 105… dar nu mai pot să merg să-l vă pe Costică Borândel. Dacă merg în casă cu bastonul, nu e treaba bună. E suficient… Că nu mai pot să iau un lemn de jos ca să aduc la sobă.”

Moş Mitru din Gura Ialomiţei este născut pe 26 noiembrie 1912, iar din amintirile marcante ale existenţei sale fac parte colectivizarea, războiul şi armata: „ Am făcut armata cu calul meu, cu hainele mele, cu tot ce a trebuit unui ostaş. Am fost văzut boiereşte în armată. Am avut 30 de hectare de pământ şi am fost băgat la ghiaburi, pe timpuri. A fost greu şi am pătimit. Dar nu mi-a dat şi mie, nimeni, o decoraţie, că la toţi le-a dat care au trecut prin vremuri de-astea grele.”

dsc_9808Dumitru Iosif s-a achitat întotdeauna faţă de îndatoririle pentru ţară şi consideră votul o obligaţie cetăţenească. Tinereţea a fost ca ieri, deşi prima dată a votat în 1933, când a împlinit  21 de ani. „Am votat mereu. Ţin minte cum mergeam de la Gura Ialomiţei la Chioara, pe Chirana, treceam prin pădure, că votam la Vlădeni, ne trecea cu barca, votam şi ne întorcea îndărăt. Mă mir acum cum lipsesc de la treaba asta. Nu trebuie să lipsească de la vot. Eu şi acum votez, dacă îmi aduce acasă. Şi vreau ca România să fie condusă de români. Asta-i treaba. La mulţi ani România, condusă de români!”

Ca de fiecare dată de ziua lui, Nea Dumitru Iosif din Gura Ialomiţa este felicitat de copii, nepoţi, strănepoţi, autorităţile locale şi neamurile din comună.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.