Tunsul oilor: 4 aspecte esențiale pe care trebuie să le respecți

0

Tunsul oilor este o activitate care se impune cu prisosință, atât pentru recoltarea lânii, cât mai ales pentru confortul și sănătatea ovinelor. Chiar dacă unii crescători spun că prețul lânii a scăzut foarte mult, iar valorificarea acesteia nu mai este profitabilă, oile trebuie să fie tunse anual. Explicația stă în faptul că lâna crescută în exces acumulează praf și multă murdărie, transformându-se într-un focar de infecție care pune în pericol sănătatea oilor.

Mai mult decât atât, lâna lăsată să crească necontrolat devine o adevărată povară pentru oi, mai ales în timpul verii, iar lipsa de confort și stresul vor duce la apariția altor probleme de sănătate.  

Acum, după ce am stabilit importanța acestei operațiuni, hai să vedem care sunt regulile de care trebuie să ții cont la tunsul oilor!

 

Când se tund oile

Cei mai mulți fermieri efectuează această operațiune în perioada cuprinsă între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, atunci când au siguranța că iarna nu va reveni pe neașteptate. Oile au nevoie de lână pentru a se proteja de frig și se consideră că temperaturile din acea perioadă sunt suficient de ridicate pentru ca ovinele să poată fi tunse.

Oile care urcă vara la munte sunt tunse mai devreme, astfel încât la momentul plecării în transhumanță lâna nouă să aibă 1-2 centimetri. Se știe că la munte se înregistrează temperaturi mai mici chiar și pe timpul verii, iar dacă ar fi tunse mai târziu, oile ar suferi de frig. În cazul lor, perioada tunsului este între jumătatea lunii martie și începutul lui mai, însă oile trebuie să fie ținute în adăposturi călduroase până la momentul plecării la munte.

 

Ce instrumente sunt necesare

În mod tradițional, ovinele se tund cu foarfeca, însă între timp a apărut mașina de tuns oi, care este mult mai eficientă mai ales atunci când trebuie să tunzi zeci sau sute de mioare. Foarfeca sau mașina de tuns trebuie să fie bine ascuțite, așa că ar fi util și un polizor folosit în acest scop. De asemenea, mai ai nevoie de o masă specială cu „tăblia“ din plasă, pe care lâna tunsă de pe oi să fie scuturată și apoi ambalată în baloți.

Nu în ultimul rând, operațiunea de tundere necesită și un cântar, pentru a stabili cantitatea de lână recoltată, dar și greutatea oilor după tuns.

 

Cum se pregătesc oile

Pregătirea oilor începe cu minim 24 de ore înainte de data programată pentru tuns, fiindcă este necesar ca animalele să fie bine odihnite la momentul respectiv. Astfel, în adăpost li se va asigura tot confortul necesar, iar lâna va fi curățată de ciulini și alte impurități. De asemenea, pentru a menține lâna curată, animalele nu trebuie hrănite cu 24 de ore înainte de tuns.

Este foarte important ca lâna să fie perfect uscată la momentul tunsului, așa că animalele trebuie adăpostite în saivan în noaptea de dinaintea operațiunii, pentru a fi protejate de orice fel de umezeală.

 

Amenajarea spațiului pentru tuns

Locul pentru tuns poate fi într-un șopron, un hambar sau direct în saivan, însă este obligatoriu ca aceste spații să permită amenajarea a trei compartimente. Primul dintre ele este destinat oilor care urmează să fie tunse, următorul este spațiul în care va avea loc tunsul, iar cel de-al treilea compartiment va fi folosit pentru împachetarea lânii.

Indiferent unde alegi să amenajezi spațiul, acesta trebuie să fie unul acoperit, pentru a proteja oile de soare sau de ploaie. De asemenea, spațiul trebuie să fie foarte bine curățat și dezinfectat în prealabil.

 

În ceea ce privește tunsul efectiv, acesta se va efectua cu mare atenție pentru a nu „ciupi” pielea oilor. Foarfeca sau mașina de tuns se trec o singură dată prin același loc, iar lungimea maximă a firelor de lână rămase pe oi nu trebuie să depășească 5 milimetri.

Cu cât efectivul de ovine este mai mare, cu atât operațiunea îți va lua mai mult timp. În acest caz, îți recomandăm să apelezi și la ajutoare, pentru ca treaba să meargă mai repede.

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.