Violenţa domestică reprezintă o încălcare a drepturilor omului

2

marian neacsu

Deputaţii au adoptat săptămâna trecută proiectul de Lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul în 2011.
România a semnat Convenția anult trecut la Strasbourg, act ce reprezintă cel mai cuprinzător instrument juridic internațional care abordează violența drept încălcare gravă a drepturilor omului.
Printr-un comunicat de presă, deputatul Marian Neacşu transmite că principalele obiective ale acestui document cu valoare internaţională sunt prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a persoanelor care se fac vinovate de infracţiuni privind violenţa domestică.
Convenţia recomandă elaborarea unei noi strategii multianuale de prevenire și pedepsire a actelor de violență în familie şi instituie un apel în favoarea egalității între bărbați și femei. Violența împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi de intoleranță și negare, statuează Convenţia, iar un aspect important, conţinut de actul adoptat de România, este recunoașterea fenomenului violenței împotriva femeilor ca o violare a drepturilor omului și o formă de discriminare. Statele care au ratificat documentul vor fi responsabile dacă nu răspund corespunzător împotriva acestei forme de violență.
Totodată, Convenţia stabilește că următoarele acte trebuie sancționate penal sau sunt supuse unor sancțiuni juridice: violența fizică și psihică, stalking-ul, căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența sexuală, avortul și sterilizarea forțate. Mai mult, se interzice soluționarea extrajudiciară a litigiilor obligatorii, inclusiv medierea și concilierea, în legătură cu formele de violență prezentate în Convenție.
Actul prevede şi un mecanism de monitorizare, pentru a asigura punerea în aplicare a dispozițiilor.
În vederea implementării Convenției, se va reuni un grup de lucru interministerial cu specialiști din principalele ministere cu atribuții în domeniu. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va asigura, prin autoritățile locale și centrale, punerea în aplicare a strategiei în domeniul violenței în familie și a actelor normative necesare implementării Convenției de la Istanbul.

2 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.