Din cauza concediului obligatoriu al profesorilor, vacanţa de iarnă va începe pe 14 decembrie

0

Vacanţa de iarnă va începe pe 14 decembrie şi nu pe 19, aşa cum era stabilit, iar la sfârşitul lunii noiembrie elevii vor avea un week-end prelungit, din cauza zilelor de concediu fără plată pe care profesorii şi le vor lua în perioada menţionată, a anunţat Ministerul Educaţiei.

“Acordarea de zile libere fără plată în data de 30 noiembrie 2009, precum şi în intervalul 14-18 decembrie 2009, în vederea diminuării cheltuielilor de personal din lunile noiembrie şi decembrie 2009. Inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia de a informa conducerile unităţilor de învăţământ în legătură cu decizia ministerului şi de o a pune în aplicare. De asemenea, trebuie să se asigure de faptul că în fiecare unitate de învăţământ există un program pentru recuperarea materiei aferente”, se arată în comunicatul ministerului.

La începutul acestei săptămâni Ministerul Educaţiei cerea profesorilor să îşi ia cele opt zile de concediu fără plată în vacanţa de iarnă sau prin reducerea programului din orele dedicate pregătirii lecţiilor.

“În vederea aplicării articolului 10 din Legea 329/2009, conducătorii unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% pentru luna noiembrie şi cu 15,5% pentru luna decembrie 2009”, prin acordarea de zile libere fără plată în perioadele 21-24 decembrie şi 28-31 decembrie sau prin “reducerea programului de lucru, fără a afecta norma didactică de predare-învăţare, de instruire practică şi de evaluare curentă a preşcolarilor şi elevilor în clasă”, se arată într-o notă trimisă, săptămâna aceasta, de Ministerul Educaţiei inspectoratelor şcolare.

Sindicatele au anunţat că resping propunerea ministerului. “Nu vom semna contractele respective, propunerea încalcă legea. După ce că au salarii mici, profesorii vor trebui să ponteze toată luna noiembrie şi să fie plătiţi mai puţin. Este revoltător, nu vom accepta aşa ceva”, a spun preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Vlad Curte-Frăţilă, Jurnalul de Ialomita

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.