Ionaşcu e mai tare ca Boc în obţinerea de împrumuturi

6

La începutul lunii octombrie a anului 2009 Primăria Slobozia a emis 500.000 de obligaţiuni pe piaţa de capital, cu scopul de a acoperi o linie de credit deschisă pe numele primăriei. Această linie de credit fusese deschisă pentru achitarea investiţiilor făcute, iar într-o singură zi, toate obligaţiunile au fost vândute, acest lucru aducând în bugetul Primăriei Slobozia suma de 50 milioane de lei.

Dobânda iniţială pe care Primăria ar fi trebuit să o plătească la scadenţă celor care au achiziţionat obligaţiuni municipale era de 8,16 %, însă, în trimestrul al doilea aceasta a scăzut la 8,02 %, economisindu-se astfel 400.000 de lei din banii care trebuiau daţi înapoi ca dobândă.

Primarul Sloboziei, Gabi Ionaşcu ne-a declarat că această dobândă va scădea în al treilea trimestru la valoarea de 7,28 % economisindu-se astfel cu încă 100.000 de lei faţă de trimestrul anterior. Pentru că de curând Guvernul României a semnat un contract de împrumut de la băncile comerciale, cu o dobândă situată între 11 şi 12 %.

„Derularea împrumutului pe care noi l-am realizat în valoare de 50 de milioane de lei este în grafic, dar şi datorită conjuncturii actuale, au apărut efecte pozitive. Trebuie să vă spun că dobânda de 8,16 % cât era iniţial, a scăzut la 8,02 % în trimestrul acesta. Practic, am plătit cu 400.000 de lei mai puţin la cheltuielile financiare ale împrumutului respectiv. Pentru trimestrul următor, trimestrul trei, dobânda va fi de 7,28%, iar plăţile pe care le vom efectua, vor fi cu circa 100.000 de lei mai mici decât trimestrul anterior. Multora li s-a părut că această operaţiune financiară pe care a făcut-o Municipiul Slobozia este una oneroasă pentru municipalitate şi costurile financiare vor fi exagerate. Împrumutul pe care noi l-am realizat în formula aceasta a obligaţiunilor, are costuri financiare, respectiv dobânzi, mai mici decât cel pe care l-a efectuat Guvernul, de 11-12% dobândă. Ne punem întrebarea: «Cine gestionează mai bine treburile comunităţilor, primăriile sau Guvernul?». Oare nu de aceea nu avem bani pentru transferuri la nivelul bugetului consolidat al statului către bugetele locale? Tocmai datorită acestor diferenţe de dobânzi pe care le înregistrează împrumuturile comunităţilor locale, faţă de împrumuturile pe care le face Guvernul. Imaginaţi-vă, 4 puncte procentuale, la împrumuturi aşa de mari, de mii de miliarde de euro ale Guvernului, nu cumva este exact acea diferenţă care ne lipseşte nouă din bugetele locale pe care ar trebui să le avem din bugetul naţional? Împrumutul nostru este diferit de cel făcut de către Guvern. Noi am emis pe piaţa financiară obligaţiuni publice şi fiecare persoană care a vrut să cumpere obligaţiunile noastre, le-a cumpărat la preţul de atunci. Vânzarea acestor obligaţiuni a durat o singură zi. Domnul prim-ministru a făcut împrumuturile de la bănci comerciale. Este de neadmis să micşorezi salariile cu 25%, dar este criminal, repet, criminal, să iei 15% din pensiile celor care au muncit pentru banii aceia şi a căror speranţă de viaţă este foarte mică. Pe lângă aceste lucruri, Ministrul Sănătăţii a mai venit şi a spus că va închide 70% din spitale. După ce că le i-a din bani, acum nu le mai dă nici şansa să se trateze de urgenţă dacă au nevoie. Oare ce înseamnă gestul acesta?”, ne-a declarat Gabi Ionaşcu, primarul municipiului Slobozia.

Se pare că în privinţa deciziilor cele mai corecte din punct de vedere financiar, primarul Gabi Ionaşcu stă mai bine decât premierul Boc şi toată gaşca lui de la Cotroceni şi nu ar fi rău dacă le-ar mai acorda acestora câteva sfaturi pentru a scoate România dintr-o criză în care se pare că ne afundăm pe zi ce trece tot mai mult.

Cătălin Frangulea, Jurnalul de Ialomiţa

6 comentarii

  1. ,,Această linie de credit fusese deschisă pentru achitarea investiţiilor făcute…” Adica se planifica si fac investitii fara sa ai banii necesari asigurati?

  2. Bun, atunci sa trecem la etapa a II-a: piata de capital nu face nici o diferenta intre guvernul RO si primaria Sloboziei? Mi-e tare teama ca, vorbind de sume total diferite, vorbim de finantatori diferiti! Mai mult, ca sa fiu mai bine inteles: una e imprumutul pe persoana fizica si altul pe persoana juridica sau altfel spus, unul e imprumutul pentru o municipalitate si altul pentru o tara…

  3. Faceti, va rog, un calcul simplu, ceva similar cu regula de trei simpla: daca diferenta de 0,14% (8,16-8,02) insemana o economie de 400.000 lei, cat reprezinta dobanda integrala? Cam de peste 700 ori suma de mai sus!!! Atentie, e vorba de dobanda, nu de ratele la credit, adica ce se plateste in plus fata de imprumutul propriu-zis! Oare cine plateste?

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.