O nouă premieră în cadrul programului operaţional regional la Slobozia

0

Vineri, 14 mai, la Primăria Slobozia a avut loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost semnat contractul de finanţare prin Regio pentru infrastructura serviciilor sociale, pe Axa prioritară 3.2 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, ce are ca scop Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale din regiunea Sud Muntenia.

Beneficiarii acestui contract sunt unitatea administrativ-teritorială Municipiul Slobozia şi Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. Proiectul „Amenajare Centrul Comunitar al Persoanelor în vârstă din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa” este destinat, după cum este arătat şi în denumirea proiectului, persoanelor vârstnice din Slobozia.

La semnarea acestui contract au fost prezenţi primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu şi Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Rurală Sud Muntenia.;
Valoarea totală a proiectului este 1.045.015,00 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 714.847,62 lei. La această valoare statul mai contribuie cu valoarea eligibilă nerambursabilă de 108.489,44 lei, iar primăria Slobozia va avea o co-finanţare eligibilă de 17.660,14 lei, diferenţa până la valoarea totală fiind Taxa pe Valoare Adăugată.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 16 luni şi va consta în reamenajarea punctului termic 20, din municipiul Slobozia, astfel încât acesta să fie transformat într-un veritabil centru comunitar pentru bătrâni.

Primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu, a declarat, în cadrul acestei conferinţe, că centrul va fi dat spre folosinţă persoanelor cu vârsta mai mare de 60 de ani din Slobozia, pentru ca aceştia să poată organiza acolo întâlniri sau vizionări de filme. De asemenea, acest centru va avea şi un atelier de croitorie, o sală de internet, o sală de lectură şi o sală de joc. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 200 de persoane, capacitate care este deja depăşită de numărul de membri ai Uniunii Judeţene a Pensionarilor din judeţul Ialomiţa. Pentru a se evita supraaglomerarea centrului, va fi redactat un regulament de funcţionare pe care pensionarii vor trebui să îl respecte, însă primarul Gabi Ionaşcu a declarat că nu crede că se vor reuni vreodată atâţia pensionari astfel încât să se ajungă la capacitatea maximă a centrului.

„Până acum, în şedinţele Consiliului Local, se tot discuta despre un proiect pentru a se realiza un centru destinat persoanelor de vârsta a treia din Slobozia. Iată că acum a venit rândul să semnăm contractul de finanţare pentru amenajarea unui astfel de centru în oraşul nostru. Proiectul se numeşte „Amenajare Centrul Comunitar al Persoanelor în vârstă din municipiul Slobozia” şi are o valoare de 1.045.015,00 lei, din care Primăria Slobozia va suporta doar 17.660,14 lei, restul fiind fonduri nerambursabile. Centrul va fi amenajat într-o veche centrală termică dezafectată şi va avea săli de lectură, de vizionare a filmelor, de joc, de internet, dar va avea şi un atelier de croitorie. Capacitatea maximă suportată de acest centru este de 200 de persoane, dar nu cred că se vor strânge vreodată atâtea persoane. Pentru a ne asigura că totul va fi în regulă, va fi făcut şi un regulament intern al centrului, pe care pensionarii vor trebui să îl respecte, altfel vor risca să fie excluşi”, a declarat primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu.

De asemenea, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a dorit să spună şi el câteva cuvinte.

„Atât pentru urbea dumneavoastră, cât şi pentru Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, această zi este una destul de importantă, întrucât este primul contract pe care îl semnăm în domeniul de intervenţie 3.2, domeniu care tratează problematica serviciilor sociale. Dacă în anul 2008 judeţul Ialomiţa a venit cu premiera semnării primului contract în cadrul programului operaţional regional, iată că astăzi, o nouă premieră în cadrul programului operaţional regional se întâmplă tot în judeţul Ialomiţa. Aceste proiect este de luat în seamă pentru că a fost făcut şi realizat în parteneriat cu Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. Doresc să felicit pe această cale pe aplicanţi, care, de astăzi, sunt deja beneficiari şi sunt convins că cele 16 luni care ne despart de finalizarea proiectului vor trece foarte repede şi vom putea să oferim la final, un centru destinat serviciilor sociale nu numai din oraşul Slobozia, ci şi din judeţul Ialomiţa; şi, de ce nu, chiar din regiunea de dezvoltare Sud Muntenia”, a încheiat directorul ADR Sud Muntenia.

Conferinţa s-a încheiat cu semnarea contractelor de către ambele părţi, municipiul Slobozia, prin primarul Gabi Ionaşcu şi ADR Sud Muntenia, prin directorul Liviu Muşat, urmând ca apoi contractul să fie trimis la Bucureşti, pentru a fi semnat şi de către Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Cătălin Frangulea, Jurnalul de Ialomiţa

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.