Primarul comunei Gura Ialomiţei, Ion Jipa: Vasile Neagu, director de şcoală doar cu numele şi ştampila

2

Situaţia creată, fără precedent, la Gura Ialomiţei, legată de mult-controversatul microbuz şcolar, ia amploare pe zi ce trece. Instalat de către IŞJ Ialomiţa, pentru a conduce Şcoala din Gura Ialomiţei, profesorul Vasile Neagu, ameninţă, la rândul lui, că vrea să plece. Asta, pentru că învăţătorul Nicolae Malancă şi un anume Florea Alexandru, zis Lică, ar face presiuni asupra noului director, reducându-i atribuţiile de director: „Tu să taci din gură! Eşti pus doar de formă; noi hotărâm aici!”, l-ar fi ameninţat pe noul director cei doi, inclusiv soarta microbuzului fiind decisă de aceştia – via Ilie Stavăr.

Reamintim că, sătul de atâtea acuzaţii aduse de Malancă-Stavăr, fostul director, Adrian Simion, a clacat şi, din prea mult bun simţ, şi-a dat demisia în urmă cu puţin timp. Acum, noul director, văzându-se doar un „păpuşoi“ al celor doi pedelişti, ar vrea să plece.

În concluzie, pe Vasile Neagu îl urmăreşte ghinionul: este a doua oară când trebuie să ocupe un scaun deja rezervat: mai întâi, Direcţia de Cultură, acum, Şcoala din Gura Ialomiţei. Cu toate presiunile făcute din partea IŞJ Ialomiţa şi ale celor doi, Lică şi Malancă, primarul Ion Jipa ripostează dur, ameninţând că microbuzul nu va pleca de la şcoală sub nici o formă, întrucât au nevoie de el. Întrebat despre o posibilă prietenie între domnia sa şi inspectorul Stavăr, învăţătorul Nicolae Malancă neagă şi aminteşte că demisia fostului director a fost influenţată de reclamaţia făcută de însuşi domnia sa, către IŞJ Ialomiţa, de unde au venit 3 inspectori, pentru a sesiza aspectele greşite (sau nu) din activitatea lui Simion: calculatoare nefolosite, lipsa curăţeniei în şcoală şi alte câteva…aberaţii. Prin urmare, Simion, sătul de acuzaţii, a demisionat.

Totodată, microbuzul, în viziunea lui Nicolae Malancă, ar trebui luat de la comună, pentru că elevii de la şcoli ar putea merge şi pe jos, 3 km, câţi sunt între Gura Ialomiţei şi Luciu, dar să nu fie luat definitiv, ci sub formă de împrumut, de o altă şcoală, care are nevoie de el. Încă o dată amintim că primarul Jipa oferă o ripostă dură atât lui Malancă, cât şi inspectorului Stavăr, dar îl susţine pe directorul nou, care pare un om pus pe treabă şi serios.

Bună ziua, am stat de vorbă cu domnul Nicolae Malancă! Vă aduce numai acuzaţii: că microbuzul ar fi folosit în interesul echipei de fotbal, în interesul copiilor de la liceu şi că ar trebui împrumutat la altă şcoală, pentru că nu mai e folositor.

Jipa: A fost Malancă pe la voi? Ce voia? Asta e tâmpenia lui! E în campanie electorală. Copiii sunt la şcoală, el a plecat de dimineaţă. E cu liderul de partid de la Gura Ialomiţei, cu Lică!

Spunea că s-a primit un ordin de la minister, pentru a fi predat microbuzul!

Jipa: Ce ordin, domnule? Este pur politic! Din ce motive să primească ordin? Oamenii au nevoie de el! Nu pleacă microbuzul. Ei nu gândesc, nu-i duce mintea.

Vedeţi, acum am fost să luăm manuale şcolare de la Slobozia şi cu microbuzul am fost. Cu ce le aduceam? Cu maşina mea sau cu maşina lui Malancă? Ştiti care e problema lor? E un băiat aici în comună, are un microbuz şi i-a promis ăluia, că, dacă ne ia microbuzul, intră el, ca să le ia oamenilor banii, să-i bage el în buzunar. Malancă şi cu acel Lică … Asta e problema lor, vor să le ia oamenilor un milion şi două sute de mii rol lunar şi să îi dea băiatului ăla cursa.

De ce şi-a dat demisia domnul Simion, fostul director?

Jipa: Pentru că era terorizat de domnul Stavăr, toată ziua, că nu e bine la şcoală, că nu e curat, că nu ştiu ce… şi omul ăla a zis aşa: <Stai, domnule, că nu sunt unealta nimănui >. Ăsta a fost motivul.

Domnul Malancă spunea că şi dânsul a contribuit la demisia fostului director.

Jipa: Păi, asta ştie el să facă, numai sesizări. De ce nu pune el în funcţiune calculatoarele de la şcoală? Păi, nu are timp, că face reclamaţii.

Am auzit că şi Vasile Neagu e pe picior de plecare! E adevărat?

Jipa: Noul director a venit cu intenţii bune omul; e un băiat de ispravă, după părerea mea. Şi eu voiam să-l ajut în activitate. Dar a fost chemat de Malancă şi de un lider de aici, din comuna noastră şi i-au zis aşa: <Domnule Neagu Vasile, dumneata eşti doar cu numele şi cu ştampila aici, deciziile le luăm doar noi> Şi, din cauza asta, omul ăsta vrea să plece. Păi, se poate sta aici, în felul ăsta? Să fie marioneta cuiva? Malancă are ore acum şi el a plecat să facă campanie; nu are ore de la 8? A plecat cu acel Lică, bine-merci! “

Vlad Curte-Frăţilă, Jurnalul de Ialomita

2 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.