Alai de caloieni

0

Alaiuri de caloieni au umblat astăzi prin centrul municipiului reşedinţă de judeţ. Copiii de la ţară le-au reamintit orăşenilor obiceiurile arhaice de invocare a ploilor.

Eleve de la Şcoala din Griviţa, grupate în două cete, s-au costumat în paparude şi s-au îmbrăcat tradiţional în ie şi fotă, pentru a purta în cântece pe străzi alaiul mortuar al Caloianului.

În satele din Bărăgan obiceiul se petrece calendaristic la data fixa, în a treia săptămână după Paşti. Marţi, Caloienii făcuţi din lut şi împodobiţi cu coji de ouă vopsite şi cu flori, sunt plimbaţi şi bociţi prin sat de către cete de copii, uneori chiar de adulţii întorşi de la plug. Prin cântece se invocă ploaia pentru fertilitatea ogoarelor.

Caloienii sunt aruncaţi în trei fântâni, la oameni cu casa întreagă, adică intemeiată dintr-o singură casatorie, ori sunt daţi să plutească pe o apă curgătoare. La Slobozia, caloienii au fost dati pe apa din fântana arteziană din centrul oraşului.

Întorşi la casa gazdă, Muzeul Naţional al Agriculturii, copiii au mâncat pomana caloianului, ouă prăjite cu mămăliguţă şi plăcintă cu brânză. O variantă inedită se întâlneşte în satele ialomiţene Ghimpaţi şi Poiana, unde caloienii sunt bociţi şi privegheaţi marţi şi miercuri seara, lângă focurile aprinse pe dealuri. Tot pentru invocarea ploii, în peisaj apar şi paparudele.

Tradiţia Caloianului, în organizarea Muzeului Naţional al Agriculturii, a ajuns la cea de a 13-a ediţie. Anul acesta, manifestarea a fost realizată în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi cu Inspectoratul Şcolar Ialomiţa.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.