Atelierele de arheologie de la Giurgeni si-au deschis astazi portile pentru vizitatori

0

 Sesiunea de cercetare a inceput in luna iunie iar arheologii au scos la lumina relicvele locuitorilor din  orasul disparut, din secolele 15-16.
Va prezentam un material audio realizat de Clementina Tudor:

reportaj audio giurgeni


Cercetarea de la Giurgeni in perimetrul asezarii targului din perioada medievala, imbogateste zestrea arheologica a zonei cu edificiul unui depozit de cereale, construit pentru depozitarea granelor care urmau sa fie apoi transportate pe Dunare catre otomani.
Arheologul Anca Paunescu de la Muzeul National de Istorie claseaza obiectivul in topul descoperirilor notabile ca importanta si valoare istorice.
O descoperire similara au facut tot in aceasta perioada arheologii care au cercetat langa manastirea Stelea din Targoviste. Primele cercetari la  Orasul de Floci, o denumire blamata pentru conotatia peiorativa, dar exemplificativa pentru ocupatia locuitorilor din targul de la confluenta Ialomitei cu Dunarea, s-au facut in anii ’70-’80. Descoperirile au fost apoi astupate spre conservare pentru ca apoi intreaga suprafata sa fie exploatata agricol.
Istoricul parcului de cercetare de la Giurgeni a fost prezentat primilor discipoli inclusi in proiect. Elevi de la scolile si liceele din judet au putut vedea urmele atelierelor de prelucrare a oaselor, o indeletnicire pe care arheologii nu au intalnit-o inca in documentele istorice.
Constructia parcului arheologic de la Giurgeni include si promovarea turistica a zonei. Deocamdata, in programul activitatilor de educatie culturala se desfasoara proiectul de redescoperire a unui mestesug intr-un oras medieval disparut. Care este mestesugul pe cale de disparitie pe care elevii ialomiteni il pot afla zilele acestea la Giurgeni, intr-un alt reportaj radio Campus.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.