Câinii vagabonzi au devenit o problemă la nivelul tuturor comunităţilor urbane

1
Prezenţa câinilor vagabonzi a devenit un motiv de stres pentru orice persoană care se avântă prin parcuri sau prin spatele blocurilor, mai ales dacă în zonă sunt amplasate pubele pentru gunoi menajer. De obicei, în astfel de zone trăiesc în haite între 10 şi 15 câini, care din cauza frigului şi a lipsei de mâncare devin agresivi.
Fenomenul este cunoscut la primăria municipiului Slobozia, însă este atât de amplu încât hingherii nu-i pot face faţă. Mai mult decât atât, legea limitează autoritatea locală la adunatul câinilor, la crotalierea, sterilizarea şi eliberarea lor în cazul în care nu îi revendică nimeni.

În ultima perioadă de timp, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ au apărut din ce în ce mai mulţi câini, iar la începutul anului numărul lor ajunsese la 700.
Viceprimarul Alexandru Stoica spune că la Slobozia exista cel mai modern adăpost pentru câini din tot judeţul şi că este construit după normele europene. Aici sunt aduşi zilnic 15-20 de câini iar pe săptămână sunt revendicaţi doar 2 cel mult 3 câini, pe care ulterior hingherii îi găsesc din nou pe stradă.
Un medic veterinar angajat de primărie, stabileşte în urma efectuării  unor analize medicale, ce câine este bolnav şi dacă va fi sau nu eutanasiat.
La acest moment  pe raza municipiului reşedinţă de judeţ trăiesc cu aproximaţie 450 de câini. Viceprimarul Alexandru Stoica spune că este îngrijorat şi de faptul că sunt oameni din alte judeţe care adună câinii de la ei şi îi eliberează pe varianta ocolitoare a municipiului.
La sfârşitul lunii ianuarie consiliul local a aprobat taxa zilnică pentru întreţinerea unui câine comunitar la adăpost, la valoarea de 22 de lei, taxa de revendicare 18 lei iar taxa de adopţie 55 de lei. Până la această dată nici un slobozean nu a adoptat vreun patruped.
Elena Oancea, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.