Digul de la Bentu s-a fisurat

0

dig bentu

Lucrările de consolidare a malului s-au dovedit insuficiente pentru stoparea eroziunii în linia de apărare. De duminică dimineaţă, autorităţile judeţului sunt în alertă şi încearcă să contracareze efectele surpării malului.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Mariana Negroiu, precizează că de astăzi se vor relua lucrările de lăţire a digului spre incinta Bălţii Ialomiţei.
Pentru aplanarea eroziunii malului la dig Bentu s-au scufundat în apă peste 5.000 de tone de piatră, iar ambarcaţiunile care trec prin zonă au restricţie de viteză pentru ca valurile să nu antreneze prea tare curenţii care macină linia de apărare.
La fiecare atenţionare privind creşterile de nivel şi debit pe Braţul Borcea în zonă s-au făcut intervenţii de urgenţă, dar acestea au fost doar soluţii de moment.
Dacă digul va ceda în zona Bentu, vor fi inundate aproape 30.000 hectare cu grâu, porumb şi floarea soarelui. De asemenea, ameninţate de apă mai sunt o conductă de petrol şi transformatoarele de energie electrică, iar Autostrada Soarelui se află la aproape 10 Km în amonte de surpare.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.