Elevi de la Moara Vlasiei au fost astazi ucenici la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia

0

Copiii au invatat cum sa puna in practica traditiile si obiceiurile legate de trecerea dintre ultima zi a lunii noiembrie catre prima zi a lui decembrie.

Mos Andrei a fost in calendarul popular dacic inceput de an nou. Alaturi de Mos Nicolae, Sfantul Andrei semnifica intruchipari ale imbatranirii timpului si inceputul unui an nou. Ca in orice inceput, oamenii spera intr-o prefacere a bunastarii lor si apeleaza la ritualuri de aflare a belsugului.

Muzeograful Viorica Croitoru Cap Bun a povestit tinerei audiente principalele practici populare obisnuite de Sfantul Andrei: grau pus la incoltit, crengute din pomi roditori puse in apa la inlorit si turte sarate impanate cu usturoi.

Perntru prima data oaspeti la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia, elevii de la Moara Vlasiei si-au murdarit manusitele de pamant si au pus grau pus la incoltit. Ei au invatat sa faca fundite din fire colorate de lana si sa impleteasca aluatul pentru colacei.

Dupa ce au bagat colacii la copt in cuptorul traditional din curtea muzeului, copiii au fost serviti cu scovergi si suc. Ei au plecat insa acasa cu dovada actiitatii lor si asteapta semnele de bunastare ale noului an.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.