Expoziţie document: Lelia Urdăreanu

0

Muzeul Agriculturii din Slobozia propune publicului iubitor de artă şi istorie o expoziţie document semnată Lelia Urdăreanu.
Pictoriţa a debutat la Paris în 1930 şi a construit împreună cu Aureliu Popescu Ferma Model Perieţi, unde au şi locuit.
Îndrăgostită de imaginea Bărăganului, Lelia Urdăreanu a surprins în lucrări de pictură şi grafică toate momentele importante ale vieţii din Câmpia Soarelui.
Atmosfera vremurilor răzbate din lucrările artistei şi poate fi cu uşurinţă împărtăşită de vizitatorii expoziţiei.
Lelia Urdăreanu, de loc din Slatina, judeţul Olt, s-a bucurat şi a pătimit în Ialomiţa anilor 50. Lucrările ei au rezistat prigoanei comuniste şi sunt astăzi document pentru locurile şi oamenii Bărăganului.
Opera artistei s-a născut din frământarea socială a vremurilor şi s-a susţinut din zestrea culturală şi financiară a autoarei. Profesorul Gheorghe Antonescu conturează perioada complicată a momentului creaţiei artistice şi identifică în lucrările expuse elemente de autenticitate ale vieţii la câmpie.
audio Gheorghe Antonescu
Gazda expoziţiei, pictorul Gheorghe Petre, precizează că Lelia Urdăreanu a preluat şi transmis elemente de artă plastică într-un circuit european, abordând toate genurile picturale.
audio Gheorghe Petre
Expoziţia Leliei Urdăreanu de la Muzeul Agriculturii din Slobozia reprezintă o parte din colecţia cu peste 9 mii de piese pe care o deţin instituţiile de cultură ale judeţului.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.