La ajutoare înainte

2

Locuinţele a 125 de familii din Slobozia au devenit peste noapte depozite de făină, mălai şi orez. Anul acesta, persoanele înscrise la ajutor social primesc din partea comunităţii europene produse de bază pentru fiecare membru al familiei.
Aurelia Dincă are 50 de ani şi a ridicat ieri 78 de kg de făină, 54 de mălai, 24 de pachete cu paste făinoase, 48 pungi cu orez, 60 de pachete biscuiţi şi 18 pungi de lapte praf. Aproape instantaneu apare suspiciunea că unele dintre produse vor fi vândute sau folosite ca bun de schimb, chiar la magazin, pentru ţigări, cafea sau băutură. Între două fumuri de ţigară, femeia neagă: ,,nu le dăm, nu. Şi anul trecut, melcişorii i-am făcut cu brânză. Cum să le vindem? Din făină facem pâinică, scovergi.“
Pentru evitarea îmbulzelii, ajutoarele alimentare au fost distribuite din trei puncte distincte ale Cantinei Sociale, pe categorii de beneficiari. Cum pensionarii au primit din acelaşi loc cu asistaţii sociali, la primul centru de ridicare a produselor a fost şi cel mai aglomerat. Chiar şi aşa, în trei ore de la deschidere, 70 de persoane reuşiseră să-şi ridice dreptul.
Unii dintre beneficiari au cam strâmbat din nas pentru că în loc de zahăr au primit orez, iar în loc de ulei, mălai. ,,Prea multe paste, şi trebuia să dea ulei şi zahăr“, spune o pensionară bolnavă de diabet care are interdicţie la pâine şi făinoase.
Alţii, mai realişti, spun că-şi vor drămui fiecare ajutoarele în aşa fel încât să le ajungă toată iarna: ,,sunt bune şi astea, la pensiile noastre, că nu trebuie să mănânci mereu paste. Iar mămăliguţă facem şi de două ori pe zi.“
La punctul de distribuire a produselor persoanele cu handicap grav şi accentuat, o femeie ne explică de ce e mai avantajos să faci pâine în casă decât să cumperi de la magazin. ,,preferăm să dăm un leu la gaze pentru a face la cuptor două pâini, decât să dăm 3 lei la magazin. Ne calculăm şi la 10 bani.“
La Slobozia circa 3.300 de persoane vor primi câte 13 kg de făină, 9 de mălai, 4 pungi cu paste făinoase, 8 de orez, 10 pachete de biscuiţi şi 3 pungi cu lapte praf. La nivelul judeţului, numărul beneficiarilor se ridică la 35. 000, iar cantităţile de produse livrate cuantifică 1.244 de tone.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

  1. de ce autoritatile locale nu fac demersuri in verificarea celor de beneficiaza de ajutoare, angajarea lor (locuri de munca se gasesc), taierea ajutoarelor in caz de refuz. astfel se respecta legea si astfel vin si bani la autoritatile locale. e in beneficiul autoritatilor, nu?
    nu cred ca nu exista un minim de personal care poate organiza aceste demersuri si consider ca rtasplatirea acelui personal ar aduce beneficii de ambele parti: a personalului si a autoritatii careia se supune.

  2. Tradator de neam si tara este acela care incurajeaza nemunca in RO. In Grecia conduce un guvern socialist, sa plece acolo puturosii, impreuna cu cei care i-au invatat asa practicand ,,social-democratia”.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.