Memoria unei deportări

4

Fiii satului Fundata s-au adunat sâmbătă acasă, la locul deportării din urmă cu 60 de ani, pentru a comemora clipele tragice ale existenţei lor.
Apelul la adevărul istoric este pentru ca episodul negru al trecutului să nu se mai repete.
Căldura toridă, emoţiile revederii şi datoria faţă de chinul înaintaşilor au încărcat atmosfera creată în jurul troiţei de la Fundata. Pomenirea victimelor deportării a fost făcută de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Dunării şi Epsicopul Sloboziei şi Călăraşilor. Preasfinţitul Părinte Vicenţiu le-a vorbit celor prezenţi despre paradoxul deportării într-un loc binecuvântat de Dumnezeu prin rodnicia pământului.
Povestea de viaţă a unui deportat s-a făcut auzită prin vocea lui Petre Mariuţan, acum în vârstă de 89 de ani. Bătrânul, născut în Nordul Basarabiei s-a refugiat cu familia în aprilie 1944 la Râmnicu Sărat, apoi a trecut în Banat unde a fost împroprietărit prin reforma agrară a lui Petru Groza. După câţiva ani când a început colectivizarea şi pentru că s-au împotrivit, au fost deportaţi la Fundata.
Pentru autorităţile judeţene, apelul la adevărul istoric este în primul rând o datorie. Preşedintele Silvian Ciupercă a cerut public scuze pentru greşelile autorităţilor statului din perioada anilor 50.
Deportările din 1951 au adus cu forţa în Bărăgan circa 40.000 de suflete, răspândite pe câmpuri în 18 locaţii, viitoare localităţi. Dintre toate, în prezent mai funcţionează ca aşezări umane doar Fundata in Ialomiţa şi Dâlga din Călăraşi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

4 comentarii

 1. Vasile Mariuţan

  Full name: Vasile Mariuţan
  Gender: Male
  Height: 6’0″ (184 cm)
  Weight: 207 lbs (94 kg)
  Born: March 8, 1935 in Khotyn, Chernivtsi, Ukraine
  Died: July 14, 1999 in Ovidiu, Constanţa, Romania
  Country: ROU Romania
  Sport: Boxing

 2. Este bine că se fac asemenea comemorări ale tragicei deportări a oamenilor nevinovaţi în ,,pustia” Bărăganului. Mă bucur că s-a infiinţat şi o fundaţie în acest scop. Tot mai mulţi din foştii deportaţi conştientizează faptul că pentru memoria colectivă a actualei generaţii cât şi pentru cele care urmează trebuie făcut mai mult în dezvăluirea ororilor regimului comunist. Adică trebuie înfiinţat un Memorial al deportării, aşa cum exită ele la Sighet, Piteşti, acum şi la Râmnicu Sărat ş.a. dedicate în special memoriei foştilor deţinuţi politici. Acest proiect ar cuprinde mărturiile primei deportări în România a etnicilor germani în URSS pentru muncă forţată cât şi pentru a doua mare deportare în Bărăgan. Acest proiect urmeză a se aprofunda din punct de vedere juridic şi al posibilităţilor reale de realizare a lui.
  Un fost deportat în Bărăgan. Mihailov Svetcu

 3. Domnule Vasile Mariutan ,pacat ca destinul este hotarat de altii ! Eu v-am cunoscut pe dvs. si familia si pot sa spun ca a-ti fost un om deosebit !!!

  Andrei Viorel fost sudor la IAFAB .  Dumnezeu sa va odihneasca in pace!!!!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.