Pericol de gripă aviară

0

kkIalomiţenii sunt atenţionaţi asupra unor măsuri de securitate privind evoluţia gripei aviare!
Virusul a reapărut în Olanda, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia şi Bulgaria, iar autorităţile au aprobat o normă sanitar veterinară care stabileşte măsurile de biosecuritate pentru a reduce riscul transmiterii influenţei aviare înalt patogene de la păsările sălbatice la cele domestice.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa solicită deţinătorilor de păsări să le ţină închise, să separeu gâştele şi raţele de celelalte orătănii, să raporteze orice caz de îmbolnăvire sau moarte înregistrat în efectivele de păsări.
Gripa aviară este o infecţie la păsările de curte şi la alte păsări captive cauzată de orice virus al influenţei de tip A, având ca origine contactul direct sau indirect cu păsările sălbatice. Perioada de incubaţie este dificil de estimat şi poate varia în raport cu tulpina de virus şi gazda, de obicei se încadrează între 5-6 zile, dar uneori este de câteva ore, până la aproximativ 7 zile. Boala afectează toate păsările domestice: găini, curci, fazani, prepeliţe, raţe, gâşte, bibilici. De asemenea, sunt receptive la infecţie păsările sălbatice, mai ales cele de apă care pot fi infectate, fără să dezvolte semne clinice, constituind rezervorul de virus pentru celelalte păsări. Boala se poate transmite prin contactul direct cu secreţiile şi excreţiile eliminate în mediu de păsările infectate, sau indirect, prin echipamentele infectate, furaje, personalul lucrător sau medical.                     

Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.