Peste 7.000 de ialomiţeni îşi sărbătoresc de Sfântul Dumitru ziua onomastică

0

Convorm evidenţelor direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei, în Ialomiţa sunt aproape 6.000 de bărbaţi care poartă numele de Dumitru şi circa 1.500 de femei care au fost botezate DUMITRA.

Pe 26 octombrie, în calendarul creştin ortodox este trecut Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, iar pe 27 octombrie este trecut Cuviosul Dimitrie cel Nou, ale cărui moaşte se află la Catedrala Patriarhală.

De numele Sfantului Izvorâtor de mir este legată credinţa că moastele şi sângele lui au înfăptuit miracole, aducând sănătate unor oameni care nu mai aveau nici o speranţă.

În credinţa populară românească Sfântul Dumitru este ocrotitorul păstorilor şi stapânul celei de-a doua jumătăţi a anului, prima jumătate fiind guvernată de Sfântul Gheorghe.

Dacă vremea este urâtă pe 26 octombrie, e semn că toamnă va fi lungă şi frumoasă, iar iarna va fi blândă. Ciobanii se orientează după comportamentul oilor din aceasta zi, pentru a şti ce fel de iarnă va fi. Dacă prima oaie care va ieşi din staul este albă, e semn că iarna va fi grea, cu zăpadă multă. Dacă prima iese o oaie neagră, atunci iarna va fi bună.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.