Portocaliul dăunează sănătaţii

1
Doi dintre aditivii alimentari, interzişi la nivel european în prepararea unor produse, sunt consumaţi în necunoştinţă de cauză de cumpărătorii din România.
Chiar dacă E-urile din alimente sunt folosite în limitele acceptate, prezenţa coloranţilor alimentari galben de chinolină şi portocaliu, poate afecta negativ sănătatea copiilor şi atenţia acestora.
Subiectul potenţiatorilor de gust este intens discutat iar temerea privind  E-urile din alimente persistă în rândul cetăţenilor, care sunt tot mai îngrijoraţi de substituienţii periculoşi din mâncare.

Substanţe care în mod normal nu se consumă ca aliment propriu-zis şi nu se utilizează ca ingredient caracteristic, aditivii alimentari ajută produsul în procesul de fabricare, prelucrare, ambalare şi transportare. Aditivii sunt reglementaţi la nivel european şi, implicit, şi în România de către Comisia Europeană.
De ce sunt folosiţi aditivii? Pentru că au rol în fabricarea pe cale industrială a alimentelor şi în conservarea valorii nutritive a produselor destinate consumului. Categoriile de aditivi sunt împărţite în funcţie de rolul pe care îl au la fabricarea alimentului. Printre care cele mai importante sunt: -conservanţii care permit păstrarea alimentelor timp îndelungat , antioxidanţii, ce previn alterarea grăsimilor alimentare şi agenţii de afânare care sunt folosiţi în brutării pentru creşterea produselor.
Limitele admise în alimente sunt de maxim 300 mg per kg de coloranţi pentru muştar şi icre de peşte, iar în cazul gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor utilizarea se face cu un număr scăzut de aditivi. Este interzisă însă utilizarea coloranţilor la produsele lactate, ciocolată, paste făinoase şi conserve de tomate.
Conform unei hotărâri de Guvern, codurile numerice precedate de litera E indică testarea şi acceptul Uniunii Europene nereprezentând pericol pentru sănătate. Pentru alimentele ce conţin mai mulţi îndulcitori autorizaţi, produsul trebuie să conţină sintagma „cu îndulcitori”, iar în cazul exceselor, producătorii sunt obligaţi să eticheteze produsul corespunzător. Regulamentul prevede ca alimentele care sunt etichetate cu aditivul E 110 ŞI E 104 să conţină avertizările conform riscurilor pe care le pot reda.
Începând cu data de 20 iulie 2010 regulamentul Comisiei Europene nu mai permite utilizarea în fabricaţie a etichetelor care nu conţin avertizări în cazul produselor cu aditivi peste limita normală.
Cetăţenii care constată nereguli sau neconcordanţe între etichetă-ambalaj şi produsul în sine sunt aşteptaţi să reclame abaterea sezizată la Inspectoratul judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Alexandra Alexe, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.