Scriitorul Constantin Ţoiu s-a stins din viaţă joi seară, la Bucureşti

1

Cultura ialomiţeană e în doliu:  scriitorul Constantin Ţoiu s-a stins din viaţă joi seară, la Bucureşti. Autorul romanelor ,,Galeria cu viţă sălbatică’’ şi ,,Obligado’’ a fost înmormântat sâmbătă pe ,, Aleea Scriitorilor’’ din cimitirul bucureştean Bellu, unde se odihneşte de acum alături de predecesorii săi într-ale cuvintelor scrise.
Constantin Ţoiu s-a născut pe 19 iulie 1923 ca al şaptelea copil al unei familii de negustori aromâni imigranţi din Grecia. Clasele primare le-a făcut la Urziceni după care au urmat studiile gimnaziale şi liceeale la liceul braşovean ,,Doctor Ioan Meşotă’’. A urmat apoi Şcoala de Aviaţie Militară de la Buzău pe care a absolvit-o ca sublocotenent în rezervă.
Între 1942 şi 1946 a studiat literatura la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti iar după absolvire a lucrat ca redactor la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă.
Debutul literar ca prozator s-a petrecut în 1958 în ,,Gazeta Literară’’ dar primul pas spre consacrare l-a făcut în 1965,odată cu apariţia romanului ,,Moartea în pădure. Cronica unei zile’’. În 1970, după un scurt periplu la ,,Luceafărul’’ şi la redacţia culturală a Televiziunii Române, se alătură prestigiaosei echipe de la ,,România Literară’’, unde va publica timp de aproape două decenii, până la pensionare.
1976 avea să fie anul de răscruce pentru cariera scriitorului urzicenean. Editura ,,Eminescu’’ îi publică romanul ,,Galeria cu viţă sălbatică’’ a cărui primă ediţie, tipărită în 34.000 de exemplare se va epiuza rapid. O a doua, apărută trei ani mai târziu într-un tiraj de 100.000 de exemplare se va bucura de acelaşi imens succes. De altfel, pentru ,,Galeria cu viţă sălbatică’’, criticii de specialitate îl vor recompensa pe Constanin Ţoiu cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Romanul este tradus în franceză şi apare la Paris în anul 1981 sub tilul ,,L’ Exclu’’, aproape concomitent cu apariţia la Bucureşti a celui de-al doila titlu de referinţă din bibliografia ialomiţeanului, ..Însoţitorul’’.
Trei ani mai târziu apare ,,Obligado’’ iar în 1987 editura ,,Cartea Românească’’ îi publică un alt titlu ce avea să rămână în istoria literaturii române : Căderea în lume’’. Ca şi ,,Bunavestire’’, semnat de Nicolae Breban, romanul avea să fie atacat virulent în presa vremii pentru o aşa zisă reabilitare a Mişcării Legionare.
În 1991, textele apărute de-a lungul anilor în rubrica ,,Prepeleac’’ din ,,România Literară’’ vor fi reunite în volumul omonim, completat trei ani mai târziu de ,,Caftane şi cafteli’’.
În 2002 este recompensat cu Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor iar din 2003 publică la editura ,,Cartea Românească’’ seria de memorialistică neconvenţională ,, Memorii din când în când’’. Ultimul volum al seriei, cel de-al cincilea, apare în 2010 sub tilul ,,Vederi din prepeleac’’.
Anul 2004 este marcat de reeditarea sub titlul ,,Trompete după amiază’’ a romanului ,,Duminica muţilor’’ apărut în 1967, iar în anul 2007, Editura Arta îi dedică o întreagă serie de autor. Demn de remarcat este şi faptul că din 1990 încoace, Constantin Ţoiu a fost prezent alături de concitadinii săi la cele mai importante evenimente ale comunităţii locale din Urziceni. Din anul 2006, Biblioteca Municipală îi poartă numele, primind ca moştenire atât prestigiul unui scriitor de geniu cât şi un inestimabil fond documentar.
Robert Viorel Dincă, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.