Si procurorii protesteaza

4

Proiectul de lege unică a salarizării şi subfinanţarea sistemului judiciar au provocat nemulţumirea procurorilor din Ialomiţa, care au decis declanşarea protestelor. Decizia a fost luată la Adunarea Generală a procurorilor de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, care a avut loc ieri, la Slobozia şi este pusă în aplicare chiar începând de astăzi, până la ceea ce procurorii consideră a fi  revenirea la starea de normalitate din sistemul judiciar.

Principalele nemulţumiri sunt legate de faptul că lipsa acută a banilor afectează grav activitatea procurorilor şi magistraţilor. Teodor Dumitru, procuror şef de secţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Ialomiţa are 28 de ani de activitate în domeniu dar spune că situaţia a ajuns la limta suportabilului.

Proiectul de lege unică a salarizării a provocat şi el nemulţumirea magistraţilor mai ales că guvernanţii nu au considerat utilă şi consultarea celor direct implicaţi în sistem.

Odată cu declanşarea acţiunii de protest, procurorii nu vor mai participa decât la cauzele care vizează măsura arestării preventive şi în cele în care inculpaţii sau petenţii sunt persoane private de libertate. De asemenea, procurorii nu vor mai desfăşura activitatea de urmărire penală decât în cauzele cu caracer urgent iar cererile, plângerile şi memoriile nu vor mai fi primite decât prin poştă.

O altă cosecinţă directă va fi suspendarea programului de audienţe al primilor procurori şi primului procuror adjunct. Totodată se va adopta şi metoda tăcerii administrative, ceea ce presupune refuzul comunicărilor instituţionale cu alte instituţii publice. Excepţie vor face doar instanţele de judecată, Ministerul Public şi organele de poliţie.

Protestul procurorilor ialomiţeni implică şi refuzul continuării activităţii după orele de program, cu excepţia cazurilor urgente, neparticiparea în birourile electorale ale secţiilor de votare, dar şi adoptarea altor forme de protest în raport cu situaţia ulterioară.

Robert Dincă

4 comentarii

 1. ce dragutz…imi place ca de la revolutie incoace tara a trecut prin mari transformari. daca la inceput protestau aia care mureau de foame (minerii, soferii, palmasii, in general) acum protesteaza numai aia cu vile si masini straine: militienii, procurorii, judecatorii. nu-i asa ca avem o tara “mereu surprinzatoare”?

 2. Pt. taiati coada cainelui?

  Ai dreptate, dar mai e o diferenta: daca primii, adica muncitorii, angajatii de rand, muritorii de foame cum le zici, au dreptul legal la proteste sau greve, ceilalti nu au acest drept. Judecatorii, politistii, sefii de agentii, departamente, comisii si tot ce tine de organizarea statului, nu au voie, legea nu le permite.

  Dar cine mai respecta azi legile? De cateva zile vedem la tv (ca intr-o telenovela care nu se mai termina) ca nici ministrii nu mai au respect nici pentru constitutie…

 3. ADEVARAT!!!!!!!!!!!!!!!!
  Mare dreptate (ma refer la cele 2 comentarii), pai apar ca NESIMTIITII pe micile ecrane si isi spun doleantele (ma refer in primul rand la cei din justitie),dar cand auzi ca un induvid are 5 sau 10 sau 20 de dosare penale pe rol, ai sentimentul ca nu auzi bine, ca daca ai auzit bine, atunci intrebarea fireasca este: Pai domnilor si doamnelor din justitia ramana cu ce va ocupati DOMNIILE VOASTRE ca de solutionat dosare se pare ca nu.
  VOR SALARII SI MAI MARI, VOR SPORURI…………pai pentru ce?????????????
  AAAAAAAAAAAAAAA …………….MI-AM AMINTIT(va amintiti spotul publicitar al FNI-ului) ” vegheaza ca noi sa avem somnul linistit.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.