Vizită istorică la Slobozia

2

FLR_0861

Descendenţi ai familiei Târcă şi Poenaru – Bordea au venit din Franţa pentru a cunoaşte meleagurile natale ale înaintaşilor din România. 
Genevieve şi Catherine IMBERT sunt nepoata şi strănepoata familiei care a ctitorit bisericuţa de lemn de la Poiana, în jurul căreia s-a format Parohia Buna Vestire din Slobozia.
Pentru cele două doamne s-a făcut o slujbă specială de mulţumire şi pomenire în lăcaşul de cult ridicat la 1737 pe vatra satului şi strămutat în 2000 în parcul de la Muzeul Agriculturii:
audio POENARU BORDEA
Catherine Imbert a adus-o pe mama ei în vârstă de 90 de ani pentru prima dată pe meleagurile strămoşilor ei, iar lipsa autorităţilor locale a păstrat nealterate intimitatea şi emoţia momentului.
Genevieve Imbert s-a născut în Franţa, unde mama ei a emigrat din cauza terorii comuniste. Fiica ei, Catherine, povesteşte că bunica, originară din Poiana de Ialomiţa, îi recita seara la culcare poezii din Mihai Eminescu şi îi vorbea despre meleagurilor natale.
Prinsă în vârtejul amintirilor, Catherine Imbert s-a apucat în 1964 să facă arborele genealogic al familiei mamei ei. A lucrat 40 de ani la el, şi-a descoperit moşii şi strămoşii din România, i-a aşezat pe o foaie hârtie care se întinde pe 2 metri, iar un exemplar a fost dăruit Muzeului Agriculturii din Slobozia. În urma cercetării au descoperit că înaintaşii lor au ctitorit 3 biserici în România, la Poiana, Călăraşi şi Bucureşti.
Pentru fostul director al Muzeului Agriculturii, Răzvan Ciucă, prezenţa la Slobozia a celor două descendente ale întemeietorilor de şcoală şi biserică de la Poiană reprezintă o întâlnire cu istoria acestor locuri.
Genevieve Imbert a fost medic ginecolog şi pediatru, iar după dispariţia soţului său, care s-a întâmplat anul acesta înainte de Paşti, şi-a dorit cu ardoare să ajungă în România, pentru prima dată. Fiica ei, Catherine este o mare pianistă care a concertat peste Ocean, în Japonia, şi ar accepta oricând o invitaţie pentru Festivalul Ionel Perlea. 
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

  1. În 20 iulie 2010, a apărut în ”Știrea” reportajul intitulat ”Cu pianista Catherin Imbert sub cerul de la Perieți, același cer ca al Parisului…” (v. google, Catherine Imbert, pianist); dacă doriți amănunte, poate găsiți vreme să-l citiți. Veți descoperi acolo o fiică a Ialomiței, care, după cum mi-a declarat atunci, ar fi onorată să fie prezentă la Festivalul ”Ionel Perlea”. Dar, pentru a fi acolo, cineva s-ar cuveni să o invite, nu?

  2. adevaratii urmasi ai familiei tarca , din familia imperiala a agathirsilor sunt cei ce astazi poarta numele de tirca sau tarca , nascuti aici , pe aceste meleaguri. astia au singele diluat si nu se pot considera descendenti veritabili ai mosnenilor. intrati pe situl agartha code you tube

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.