Fermierii ialomiteni au reusit sa se faca ascultati la Bruxelles

0

Raspunzand invitatiei doamnei europarlamentar Maria Petre de a insoti grupul de fermieri romani la Bruxelles, am participat la intalnirea de joi de la Parlamentul European dintre grupul de fermieri romani si colegi din Bulgaria si Polonia.
Intalnirea de la Parlamentul Europei cu reprezentantii Comisiei pentru agricultura, cu fermieri din Romania, Bulgaria si Polonia a avut drept scop identificarea problemelor cu care se confrunta agricultura din aceste tari si gasirea unor solutii. Grupul de fermieri romani a mers acolo cu gandul ca lucrurile trebuie sa intre in normalitate, iar fermierii romani sa primeasca subventii comparative cu fermierii europeni. Sunt necesare aceste echilibrari deoarece activam in aceeasi piata si este normal ca subventiile sa fie asemanatoare si, in plus, agricultura din Romania are de recuperat un decalaj tehnologic important fata de agricultura din Uniunea Europeana. Aceste decalaje costa foarte multi bani. Cu acest prilej s-au prezentat autoritatilor europene problemele cu care se confrunta fermierii romani si s-au identificat caile de rezolvare.

Ce-i doare cel mai tare pe fermierii romani?
Iata ce raspunde domnul Nicolae Sitaru, reprezentantul grupului de fermieri romani si presedintele Asociatiei Judetene a Cultivatorilor de Cereale si Plante tehnice: „Un punct important al discutiilor este cel legat de productia agricola de soia modificata genetic, o chestiune controversata si la nivelul Romaniei dar si al Uniunii Europene. Noi, fermierii din Romania, credem ca suntem cei mai afectati de scoaterea acestei culturi din circuitul agricol pentru ca soia modificata genetic era cea mai profitabila cultura agricola pentru noi. Din nefericire pentru noi, Europa consuma foarte multa soia modificata genetic din importurile din Statele Unite, Argentina si Brazilia. Ar fi fost oportun ca Romania sa aiba cel putin 400.000 – 500.000 hectare cultivate cu soia modificata genetic, productie ce s-ar fi putut valorifica in interiorul Uniunii Europene, fara a mai fi nevoie de importurile de acum.”

Legumele din Egipt bune, ale noastre nu?
In cadrul conferintei organizata de europarlamentari cu privire la perspectivele dezvoltarii agriculturii, s-a facut o prezentare generala a sanselor de realizare in viitor a unor imbunatatiri in zona legume-fructe. In ceea ce priveste situatia sectorului legume- fructe, Romania importa din Turcia si din Egipt in mare parte produsele in cauza. Asa se explica pretul mare al fructelor, cu mult peste posibilitatile romanilor de rand. S-a semnalat de asemenea, slaba organizare a producatorilor, ceea ce nu permite vanzarea legumelor si a fructelor intr-un sistem organizat si convenabil. Productia romana nu acopera decat o parte din consumul national, ceea ce ofera o buna oportunitate pentru o crestere importanta a livrarilor pe piata nationala. In conditiile in care si piata comunitara este deficitara pentru o serie de fructe, exista bune perspective pentru producatorii romani de a completa deficitul comunitar.
Reprezentanta Bulgariei la aceasta conferinta, Anastasia Gidikova, spune un adevar dureros si care are un impact direct in ceea ce priveste sectorul agricol. Aici, in sectorul cu pricina, activeaza numai 35% dintre tineri, restul de 65% fiind acoperit de catre persoane in varsta de peste 51 de ani. Daca ne dorim un sector agricol cu sanse realizabile in viitor, trebuie sa luam in seama semnalul de alarma tras acum de vecina noastra din Bulgaria. Tinerii trebuie lasati si incurajati sa se implice in agricultura nationala, nu a altor tari.

Avem 8 miliarde de euro. Cum ii cheltuim?
La capitolul oportunitatilor pentru dezvoltarea sectorului fructelor si legumelor din tara noastra, s-a ridicat o problema devenita doar slogan in campaniile electorale pana acum, problema lipsei unui sistem de irigatie capabil sa ofere apa la preturi competitive. In ceea ce priveste derularea programelor Uniunii Europene, Romania se afla in urma altor regiuni din UE, exista un decalaj destul de important in ceea ce priveste forta de munca din mediul rural. Sunt oportunitati extraordinare de dezvoltare inclusiv a turismului rural deoarece Romania are cel mai mare ajutor dintre toate tarile membre si anume 8 miliarde de euro. In mediul rural din Romania vor fi injectate cele opt miliarde de euro de la UE. Suntem hotarati sa recuperam intarzierea pe care o avem fata de celelalte state membre al UE cu mullt inaintea tarii noastre. Ramane de vazut in ce masura vom reusi sa trecem de parte birocratiei pentru ca se doreste ca banii respectivi sa fie cheltuiti in cel mai corect mod posibil. Cu precizare ca Romania are parte de o provocare extraordinara prin cheltuirea celor opt miliarde care pot efectiv sa conduca la reducerea substantiala a decalajului fata de alte state membre. Aceasta depinde de noi toti, inclusiv de Parlamentul European fata de mediul rural din Romania.
In finalul intalnirilor de joi, toti cei prezenti s-au declarat multumiti ca au fost ascultate problemele lor dar si increzatori in asteptarea unor rezultate de durata.

Agricultura, vocea Romaniei in Europa
Am intrebat-o pe doamna Maria Petre ce a insemnat pentru europarlamentarul Maria Petre, vizita grupului de fermieri romani la Parlamentul European?
Maria Petre: A fost o conferinta cu totul inedita, pentru ca una este sa fi asistat la un seminar, o dezbatere care este interesanta, si alta e ca subiectul in cauza sa priveasac tara ta, el sa fie abordat chiar de oamenii care sunt direct implicati, si ma refer la fermierii romani, la cei bulgari si la cei polonezi. Eu cred ca a fost un inceput pentru noi, cei trei deputati europeni care a avut aceasta initiativa, eu impreuna cu Petya Stavreva din Bulgaria si cu domnul Siekierski din Polonia. E momentul ca noile state membre, asa cum am inceput noi astazi, 11 decembrie aici la Bruxelles, nu mai suntem fiecare o voce care are din cand in cand conotatiile generate de problemele pe care le avem, suntem impreuna o voce mult mai ascultata si mult mai puternica. Spun asta dupa ce l-am ascultat pe presedintele Comisiei noastre, domnul Hans-Gert Poettering, care vine din agricultura, e fermier autentic din Marea Britanie, care rareori face angajamente asa cum a facut azi, ceea ce inseamna ca seminarul de azi poate sa aiba urmari, poate sa aiba finalitate pentru noi cei trei deputati, dar si pentr noi ca tara, pentru Romania e important, pentru mine e extraordinar de mult ce s-a intamplat azi. Am avut atunci cand am candidat pentru functia de europarlamentar un angajament legat de a fi vocea Ialomitei in Europa. Iata, am reusit azi ca agricultura romaneasca sa fie vocea Romaniei in Europa, ceea ce este mare lucru.”
Pe acest ton plin de optimism ca se va face mai mult pentru viitorul agriculturii din Romania, ne despartim de doamna europarlamentar Maria Petre, nu inainte de a-i ura succes in continuare in activitatea dumneaei si sa ne reprezinte cu aceleasi straduinta deosebita in intreaga Europa.
 
Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.