La pas prin judetul nostru ajungem in comuna Dridu. Aflata la 80 de kilometri de Slobozia, la 18 kilometri de Urziceni si la 50 de kilometri de Bucuresti, comuna Dridu a intrat in componenta judetului Ialomita ca urmare a reformei administrative intreprinse de catre Alexandru Ipsilanti. In momentul de fata, in fruntea comunei se afla primarul Valentin Turiga, aflat la al doilea mandat in aceasta functie.
Poposind la Dridu il gasim pe domnul primar in plin exercitiu al functiunii, dar si in plina campanie electorala, insotind candidatii partidului pe strazile satelor componente. Facandu-si timp si pentru un scurt dialog cu noi, pornim reportofonul si ii adresam cateva intrebari.
Reporter : Stim ca aveti in derulare un proiect ecologic privind managementul deseurilor. In ce stadiu se afla in acest moment ?
Valentin Turiga : Comuna Dridu este lider de proiect intr-un program PHARE 2005. Titlul proiectului este „Managementul integrat al deseurilor menajere din localitatile Dridu, Fierbinti, Maia, Brazi, Jilavele, Adancata, Moldoveni, Sinesti, Rosiori, Dragoiesti si Movilita. Acum, in aceasta faza, suntem in stadiul de verificare a proiectului tehnic si a documentatiei pentru a trece la urmatoarea etapa, de licitatie privind achizitia constructorilor, de achizitii utilaje si alte servicii necesare in cadrul proiectului. Proiectul este unul destul de complex, se incadreaza undeva in ceea ce ne intereseaza si pe noi, pentru ca din 2009 UE ne forteaza sa inchidem gropile neconforme de gunoi. In cele 11 localitati o sa apara si o platforma de colectare a deseurilor menajere, la fiecare institutie o sa fie platforma de precolectare selectiva, saci menajeri pentru locuitori, o campanie de publicitate si de informare a cetatenilor privind acest proiect, si speram ca sa reusim sa il ducem cu bine la bun sfarsit si in final castigatori sa fie cetatenii.
Reporter : Care sunt pasii pe care ii urmati in derularea acestui proiect ? Cu ce ati inceput?
Valentin Turiga: Deocamdata urmeaza campania de informare a cetatenilor dupa centralizarea documentatiei pe care am dus-o acum la ADR, pentru ca asta este procedura, ADR o avizeaza, se avizeaza si de carte Minister si dupa aceea se trece la procedura de licitatie, luand fiecare segment in parte. Este necesara si o componenta de informare, ca omul sa stie ceea ce presupune acest proiect, ce obligatii are si ce drepturi totodata.
Reporter : Domnule primar, spuneti-ne ce sanse sunt sa se finalizeze lucrarile la drumurile judetene din fondurile de la judet ?
Valentin Turiga : Asta ar trebui sa intrebam la judet. Dar drumul judetean care apartine de segmentul comunei Dridu a intrat in reabilitare anul trecut. Urmeaza sa se vina cu inca un strat peste acest drum, deoarece traficul pe drumul judetean s-a marit, probabil si datorita faptului ca face lagatura pe partea cealalta cu Balotestiul. Probabil o sa se inteteasca traficul si in momentul in care o sa intre in constructie autostrada de la Moara Vlasiei. Privind acest aspect noi ne-am prins in strategia de dezvoltare a localitatii realizarea unei sosele de centura, impropriu spus, un drum ocolitor al traficului greu, un proiect pe care in afara de Dridu l-am discutat si cu primarul de la Gradistea si cu primarul de la Fierbinti si suntem la nivelul de discutie de a face o Asociatie intercomunitara si a extinde acest drum ocolitor. Cred ca asa este bine sa se procedeze, mai ales in contextul asta. Am gandit ca de o parte a drumului sa apara si o zona industriala, sa apara si un centru de afaceri, obligatoriu o strategie in tot ceea ce inseamna industrie dupa ce reactualizam planul urbanistic general, tot ce inseamna industrie sa nu mai fie in jurul zonelor de gradul unu. Asa o impun si normele europene.
Reporter : Observ ca faceti tot ce se poate sa aliniati comuna Dridu la standarde europene. Ce alte planuri mai aveti ?
Valentin Turiga : Mai avem acum un proiect de alimentare cu apa, pe care l-am derulat cu Ministerul Lucrarilor si Dezvoltarilor Publice. Acesta se incheie anul acesta si o sa fie receptia finala, extindere de alimentare cu apa si canalizare. Vis-a-vis de statia de epurare, e normal ca trebuie si asta, de comun acord am cazut cu orasul Fierbinti sa fie intre cele doua localitati.
Reporter : Asistenta medicala in Dridu?
Valentin Turiga: Aavem doi medici de familie.
Reporter : Locuiesc aici medicii de familie?
Valentin Turiga : Nu locuiesc aici, si daca ar fi sa zicem ca una dintre problemele cetatenilor legate de acest lucru, ar fi datorita faptului ca programul pe care-l au dansii, fiind din Bucuresti, nu este asa cum ar trebui sa fie. In general la medicul de familie nu te duci numai pentru o reteta, se duc batrani, se duc copii. Noi am avut un Centru de Permanenta, care acum nu functioneaza pentru ca s-au schimbat niste date, trebuie sa fie minim cinci medici de familie. Am gandit ca in acest Centru sa infiintam un cabinet medical individual in care sa-si desfasoare activitatea un medic chirurg, in prima faza care sa faca consultatii privind intreventiile stricte, urmand ca dupa aceea sa gasim o colaborare si cu un medic generalist. Atunci probabil ar fi un fel de imbold pentru medicii de familie ca sa-si respecte programul.
Reporter : In cadrul Centrului de Permanenta de care ne vorbeti, va functiona si un cabinet stomatologic, o farmacie?
Valentin Turiga : Cabinet stomatologic avem, farmacie avem, particulara. Au mai venit si altii care si-au exprimat dorinta de a deschide un punct farmaceutic in zona.
Reporter: Ce alte investitii ati mai facut in comuna? In sfera culturii ati facut ceva ?
Valentin Turiga : Avem biblioteca, dotata pot sa zic la standarde europene, avem calculatoare, noi vrem sa facem un Centru de Informare la Caminul Cultural. Deocamdata biblioteca preia un pic din rolul acestui centru. Vrem sa realizam cel putin o data pe luna un fel de hora a satului, unde sa se stranga oamenii, sa mai stea de vorba, sa vina si tinerii. Atunci ne vom intoarce un pic la traditii si macar nu le vom uita. Langa Camin vrem sa amenajam un teren de tenis pentru tineret, sa-si ocupe timpul, sa-si descarce energiile, si pozitive si negative, acolo.
Reporter : Pe final, spuneti-ne care credeti ca este cea mai mare durere a dridenilor?
Valentin Turiga : Cred ca este o problema pe care ati gasit-o si in alte localitati. Problema programului medicului de familie. Este vorba de asistenta primara, si este o problema pe care nu poate sa o gestioneze primaria, pentru ca, cabinetele astea sunt separate. Daca medicii s-ar intelege ar fi alceva. Fiind doua cadre medicale ar putea sa faca ceva. Eu nu vorbesc de competente profesionale, eu vorbesc de respectarea programului. Nu stiu, probabil o sa fie o discutie la nivel de asistenta medicala si se va gasi o solutie. S-ar putea sa avem parte si de reversul medaliei, sa ne trezim ca nici macar asistenta pe care o fac acum sa nu mai fie. Dar daca nu au renuntat pana acum, ma gandesc ca nu o vor face.
Asta se intampla acum in comuna Dridu. Dupa ce va trece campania electorala si tam-tam-ul de dinaintea ei, ne vom intoarce aici sa vedem care este soarta cabinetului stomatologic. Se modernizeaza sau nu? Mai avem rabdare.
Oana SERBAN
foarte tare subiectul