Un colt de rai pentru copiii din Sfantu Gheorghe

0

In periplul nostru prin judet am facut un popas la Sfantu Gheorghe. Si ne-am oprit la Centrul Social pentru Copii “Viitorul”, o mandrie am putea spune a locuitorilor din comuna, despre care s-a mai scris in paginile ziarului nostru. Centrul si-a deschis portile in 2005. In prezent sunt 43 de copii inscrisi, insa doar vreo 30 si ceva au frecventa regulata. Prezenti zi de zi, timp de cinci ore, intre 12 si 16, copiii sunt grupati pe categorii de varsta, cei veniti din gradinite, elevii din clasele I – IV si V – VIII. Activitatea incepe cu masa de pranz. Cei de gradinita au dupa aceea program de somn, centrul dispunand de un dormitor cu 8 paturi adecvate varstei lor. Cei de varsta scolara isi fac temele, sub supravegherea educatoarelor Luminita Tabaras, Madalina Radu si Eugenia Buruntia, aceasta din urma totodata administrator al centrului. Centrul este dotat cu un grup sanitar ultramodern, cu cabine de dus pentru perioada de vara.
Chiar am avut ocazia sa dau buzna peste primii copii ajunsi la centru. O minunatie de ingerasi intr-un colt de Rai, cam asa se poate descrie ceea ce se intampla la centrul “Viitorul”. Doamna Buruntia ne-a marturisit ca in randul celor mari lucrurile merg mai greu, in schimb cei mici sunt cuminti si ascultatori.
Alte amanunte pe marginea centrului am obtinut, cum era firesc, initiativa infiintarii sale apartinandu-i in totalitate, de la primarul comunei Sfantul Gheorghe, domnul Madalin Teculescu.
– Care ar fi noutatile la Centrul Social pentru Copii “Viitorul”, domnule primar?
– Speram ca in 2009 sa reusim finantarea pentru repararea acoperisului din acest centru, pentru ca el nu a fost reabilitat niciodata si apar probleme. Totodata, vom face in continuarea eforturi sa-l mentinem in functiune, lucru important avand in vedere ca bugetul cheltuielilor se ridica la aproape 80 de mii de euro anual. Incercam prin acitivitatea de aici sa schimbam un pic mentalitatile oamenilor din comuna, pentru ca acei copii care vin aici au parte de un tratament mai bun decat au in multe alte situatii in mijlocul familiilor, ori din lipsa de timp a parintilor, ori din nepricepere, ori din cauza ca unii au ramas in grija rudelor sau bunicilor parintii fiind plecati la munca inalta parte. De asemenea, cu ajutorul psihologului de la centru, doctor Rotunzeanu Luminita, si cu asistentul medical, incercam sa fim mai aproape de copii, dar avem intalniri si cu parintii sau cei care ii au in ingrijire, pentru ca degeaba incercam sa avem aici un tratament adecvat pentru ei, daca dupa aceea se intorc intr-un mediu care nu este propice pentru educarea si cresterea copiiilor.
– Sunt aici copiii si din satul Malu?
– Da, din Malu, Sfantu Gheorghe si Butoiu, dar avem si din Ion Roata doi copii, care frecventeaza clasa a VII – a in scoala noastra, ei beneficiind de acest program pentru ca provin din niste famili foarte amarate.
– Cum privesc parintii acest centru?
– Sunt entuziasmati pentru ca nu le puteau oferi aceste conditii si, in plus, nu-i puteau supraveghea. Majoritatea si-au cautat de munca. Daca in 2005 erau beneficiari sociali, acum au statutul de persoane angajate. Asta si datorita faptului ca au putut lasa copii in grija personalului de la centru, iar ei pot sa mearga la serviciu fara nici o problema.
– Doamnele educatoare sunt din comuna Sfantu Gheorghe?
– Da, tot personalul centrului este din comuna. Cu exceptia psihologului, care are part – time, pentru ca este psiholog si la Directia de Asistenta Sociala pentru Protectia Copilului din Slobozia. Aceasta vine de doua ori pe saptamana aici, consiliaza atat copiii, cat si parintii lor. In ultima perioada am considerat ca este bine sa mearga si la scoala, pentru ca invatatorii si profesorii au considerat ca sunt anumiti copii cu probleme care trebuiesc discutate cu acest psiholog.
 
Oana Rodica NECULA

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.