Despre ultimul set de analize la „apa lui Ionaşcu” se spune că infirmă prezenţa pesticidelor peste limita maximă admisă de lege. Aşa e, dacă este să ne luăm strict după datele înscrise în buletinele de analiză emise de cele trei laboratoare. Unii s-au grăbit să arunce cu acuzaţii, că există un interes pentru ca Urban să rămână fără autorizaţie, iar alţii au consemnat fidel declaraţiile, fără nici un interes (financiar), desigur. Cică-i bună! Că s-a lansat ideea cu pesticidele numai ca pretext pentru a critica investiţia derulată de Consiliul Local Slobozia, sub bagheta magică a primarului Gabi Ionaşcu. Bineînţeles, aveau de ce se grăbi! Numai că lucrurile nu stau tocmai aşa cum au fost prezentate.
Primul aspect: probele au fost recoltate nu de reprezentanţii celor trei laboratoare, ci de salariaţii Urban, în prezenţa Autorităţii de Sănătate Publică Ialomiţa. Sticlele au fost sigilate şi expediate mai apoi laboratoarelor în cauză.
Al doilea aspect: în afară de DSP Buzău, cele două laboratoare care aparţin societăţii bucureştene Givaroli şi INCD Ecoind nu sunt pe lista laboratoarelor autorizate de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile în cadrul controlului oficial al apei potabile.
Al treilea aspect: Givaroli şi Ecoind au autorizaţie RENAR (asociaţia de acreditare din România), dar nu şi pentru pesticide, procedură aflată în faza de încercare. Trebuie spus că ambele laboratoare menţionează pe buletinele de analiză că interpretările din rapoartele de încercare nu sunt acoperite de acreditarea RENAR. În plus, Givaroli menţionează că nu poate face interpretări asupra potabilităţii apei, deoarece nu s-au analizat toţi indicatorii, mai ales cei bacteriologici.
Al patrulea aspect: nu s-au analizat toate pesticidele, prezente în buletinele de analiză de la sfârşitul anului trecut, emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, de la care a pornit totul. Şi încă un lucru, unul dintre laboratoare a dat rezultatele cu o incertitudine de ±10-25%.
Am putea continua cu diferenţele înregistrate de cele trei laboaratoare, deşi toate au analizat aceleaşi probe.
Dacă apa este sau nu potabilă… Măcar prezenţa fierului în exces, a turbidităţii, şi tot o fac nepotabilă… Dar cel mai sincer răspuns ni-l dăm singuri, când deschidem robinetul…
Daniela Istrate