Cum vor deveni politice fotoliile de şefi de instituţie – Director pe 4 ani!

1

În locul directorului de descentralizată, funcţionar public, va apărea directorul coordonator al serviciului public deconcentrat, funcţionar politic. Se pare că legea, adoptată deja de Camera Deputaţilor şi Senat, va fi atacată la Curtea Constituţională de sindicatul funcţionarilor publici, dar şi de către partidele aflate în opoziţie.

Proiectul de lege privind modificările aduse Statutului funcţionarilor publici, care să permită înlocuirea actualilor directori de instituţii deconcentrate, a trecut deja de Camera Deputaţilor şi Senat. Dacă Legea va fi sau nu promulgată de preşedinte, rămâne de vazut. Interesant, chiar dacă se vorbeşte şi despre ocuparea politică a funcţiilor de director adjunct, prin noul proiect de lege sunt vizate doar posturile de director executiv.

De unde se pleacă…

În prezent, numirea şefilor instituţiilor deconcentrate este posibilă doar prin trecerea unui examen, derulat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Bine, că nu s-a recunoscut oficial că aceste funcţii au fost ocupate pe criterii strict politice, este o cu totul altă problemă. Practic, în majoritatea cazurilor, au fost simulate concursuri, ţinute într-o zi de joi pentru posturi ocupate cu săptămâni înainte! Au fost nenumărate situaţiile în care, în funcţie de numele celor care şi-au depus documentele pentru a participa la concurs, câştigătorul era ştiut dinainte, examenul nefiind altceva decât forma legală prin care s-au acoperit numirile strict politice. Până acum, nici un partid politic nu a luat o atitudine fermă împotriva unei asemenea proceduri, care a adus în fruntea unor instituţii oameni incompetenţi, dar cu trecere lejeră la conducerea unei organizaţii judeţene de partid. Lipsa de profesionalism a lăsat urme adânci în unele instituţii… Şi dacă ar fi fost vorba doar de şeful deconcentratei… Pentru că mulţi dintre cei promovaţi astfel au ţinut să-şi aducă pe diverse funcţii neamurile, amantele sau cine mai ştie pe cine… Şi, odată aduşi, au rămas încremeniţi în posturi, pentru că rareori se desface un contract de muncă unui funcţionar public, indiferent cât de incompetent este acesta. Legal, Statutul funcţionarilor publici îi protejează pe aceştia până dincolo de incompetenţă…

Contract de management…

Poate că e mai bine ca, din 4 în 4 ani, să fie numiţi şefii de instituţii strict pe criterii politice. Am fi scutiţi, cel puţin, de manevrele făcute de formaţiunile politice ajunse la guvernare pentru a-şi promova anumiţi membrii de partid.

Noul proiect de lege privind Statutul funcţionarilor publici oferă cadrul legal pentru înlocuirea din funcţie a actualilor directori. Se doreşte desfiinţarea posturilor care conferă calitatea de ordonator principal de credite, pentru ca acestea să fie ocupate pentru maxim 4 ani de către un director coordonator al serviciului public deconcentrat.

La nivel central, postul de director urmează să fie asimilat unei funcţii de secretar de stat, cel de director adjunct fiind echivalentul unui post de subsecretar de stat, ambele devenind astfel funcţii de demnitate publică.

La nivel judeţean, cei numiţi de conducătorul instituţiei sau al autorităţii publice ierarhic superioare sunt actualii ordonatori de credite. Adică, şefii de instituţii, nu şi adjuncţii acestora. După intrarea în vigoare a acestei legi, în maxim 30 de zile, fiecare instituţie sau autoritate centrală va stabili modelul-cadru al contractului de management încheiat cu şefii de la nivel judeţean. În acest sens, funcţiile de conducere vor fi ocupate pentru maxim 4 ani de persoane numite pe aceste posturi, iar contractul de management asumat de aceştia va cuprinde inclusiv indicatori specifici de performanţă, cât şi clauze contractuale care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor. Prin acest contract de management se stabilesc salarizarea şi celelalte drepturi ale persoanelor care ocupă astfel de posturi. Ceea ce impune un minim şi un maxim de salarizare, la care sunt adăugate toate drepturile prevăzute de lege (sporuri, indemnizaţii, etc.).

Atac constituţional

Se spune deja că, dacă legea va fi promulgată de preşedintele României, actul normativ va fi atacat la Curtea Constituţională atât de sindicatul funcţionarilor publici, cât şi de partidele aflate în opoziţie. Ceea ce, aproape sigur, chiar se va întâmpla. Pe de altă parte, rămâne întrebarea: cum este mai bine, ca aceste mutări pe funcţie să se producă o dată la 4 ani, sub pretextul reorganizărilor de instituţii, când peste concursurile organizate astfel se aruncă o umbră de legalitate, sau ca aceste funcţii să fie atribuite ori de câte ori un alt partid (sau alianţă) ajunge la guvernare? Într-o oarecare măsură, este indicat ca fotoliile de şef să aparţină partidelor aflate la putere. Se evită circul epurărilor politice la fiecare schimbare de putere şi se vor face economii privind organizarea a tot felul de examene prin care cine trebuie tot ajunge acolo unde trebuie. Important este ca politica să rămână la primul eşalon al instituţiilor şi autorităţilor publice. Şi să nu coboare pentru a face loc în schema de personal a  numeroaselor rubedenii sau cunoştinţe a noilor directori coordonatori ai serviciilor deconcentrate. Altfel, riscăm să împovărăm şi mai mult organigrama cu indivizi inutili la serviciu, dar cu drumul deschis de noua generaţie a directorilor de deconcentrate!!!

Daniela ISTRATE

1 comentariu

  1. oameni buni o sa ajungem rau. da sunt numiti politic directorii coodonatori fara sa se tina cont de experienta. oameni incompententi ajung la conducere. unde ajungem oameni buni? unde vreti sa ne bagati. am ajuns destul de rau. pana unde vrea dl basescu si boc sa ne duca. de cand e basescu la putere am ajuns mai rau ca pe vremea psdului si acuma venit si boc cu ideile lui. rusine boc. rusine basescu. va numiti toti incompetentii directori si dati la oparte oamenii cu experienta. examenele astea sunt date doar asa de ochii lumii. totul se lucreaza pe la spate. sa va fie rusine. mi-e sila de voi.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.