Deşi mai bine s-ar uita în urmă, PSD Slobozia aruncă problema apei în curtea PDL!!!

0

Aleşii locali ai PSD se revoltă. Şi dau pe afară de inteligenţă, într-o conferinţă de presă pusă la cale în sediul organizaţiei municipale a partidului. Deşi se află la conducerea localităţii de prin 1990, urmaşii PSDR şi PDSR au găsit ţapul ispăşitor pentru calitatea apei obţinută din sursa subterană a municipiului: PDL! Că apa este potabilă, numai că i-a dat culoare PDL, partid care urmăreşte nu se ştie ce interese ascunse. Acuzaţiile par aruncate la întâmplare, pentru că nu se precizează exact despre ce interese este vorba. În schimb, vorbesc despre „băieţii deştepţi“ din PDL, şi „cum au ajuns ei să căpuşeze dramatic mai toate domeniile de activitate, drenând cu hărnicie şi talent resursele publice, banii noştri ai tuturor în neîncăpătoarele lor buzunare…“ Şi cine vorbeşte? Viceprimarul Alexandru Stoica, primarul municipiului după decembrie ’89 (1990-1991), cel care a încasat simultan din bani publici pensia militară şi indemnizaţia de viceprimar sau care, ca membru în Consiliul de Administraţie al Urban, a primit alte sume. Sau Emil Constantinescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Prorent, firmă cu care s-a aflat în relaţii contractuale cu Consiliul Local Slobozia (de exemplu, în 2009, studiul de fezabilitate pentru utilităţi în zona sud Slobozia Nouă întocmit de Prorent a fost plătit cu 500 de milioane de lei vechi din bugetul municipiului). Acelaşi Emil Constantinescu, pe care îl regăsim în primul Consiliu de Administraţie al Urban!

Vinerea trecută, viceprimarii Sloboziei şi câţiva dintre consilierii locali ai PSD au pus la cale o conferinţă de presă pentru… dezvăluiri! Chiar ne gândeam că nu se poate ca primarul Gabi Ionaşcu să suporte singur consecinţele în „războiul apei”, aşa că şi-a trimis la înaintare colegii de partid. Care au luat-o serios pe arătură încercând să demonstreze că, de fapt, apa este potabilă, numai că PDL Ialomiţa e vinovat pentru că analizele nu spun tocmai acelaşi lucru.

Printre susţinătorii primarului se numără cei doi viceprimari. Mai întâi, veteranul Alexandru Stoica, aflat singur într-un alt „război”, de data aceasta cu limba română. Stoica se comportă de parcă s-a născut ieri în politică şi în administraţia locală. Uită şi că a fost primarul Sloboziei în 1990-1991, şi că a făcut parte din Consiliul de Administraţie al societăţii Urban, dar şi că a revenit în administraţia locală în iunie 2008. Nu a fost în Consiliul Local pe vremea când s-a discutat pe tema împrumutului luat de municipalitate sau când s-a început investiţia privind noua sursă de apă, dar a avut un cuvânt de spus ca administrator al Urban (între 20 iunie 2003 şi 31 iulie 2004), perioadă în care societatea a acumulat pierderi mari, şi pentru că a fost obligată, din raţiuni pur electorale, să furnizeze servicii sub preţul de cost ale acestora. Viceprimarul Valentin Băcanu este mult prea tânăr pentru a avea un trecut în administraţia locală, dar pare că s-a contaminat deja de social-democraţia de Bărăgan în care se desfăşoară politic. Consilierul Emil Constantinescu nu este la primul mandat. Şi nici nu a stat în afara Consiliului de Administraţie al Urban, unde a fost chiar la începutul funcţionării societăţii. De asemenea, Constantinescu, şef la societatea Prorent, a încheiat nenumărate contracte cu administraţia publică locală, pentru care a încasat bani grei din bugetul municipiului. Numai anul trecut, pentru un singur studiu de fezabilitate, municipalitatea a plătit Prorent o jumătate de miliard de lei vechi. Consilierul Cornel Vasile, nici el la primul mandat, a beneficiat de avantajele aduse de decembrie ’89. Printr-o fundaţie de tineret, a obţinut fostul Club al Tineretului din municipiu. În mandatul trecut, a fost printre cei care au susţinut atât împrumutul pe 20 de ani luat de Consiliul Local, cât şi investiţia pentru sursa subterană de apă. A fost implicat în mai multe afaceri puse sub semnul întrebării, unele dintre acestea fiind dezvăluite de mass-media locală.

PSD Slobozia iese la atac: Membrii PDL „au ajuns să căpuşeze dramatic mai toate domeniile de activitate, drenând cu hărnicie şi talent resursele publice, banii noştri ai tuturor în neîncăpătoarele lor buzunare…”

Este doar una dintre acuzaţiile aduse de PSD Slobozia în comunicatul de presă emis la sfârşitul săptămânii trecute. De parcă nu acest partid s-a aflat în fruntea guvernării locale, din 1990 încoace, indiferent de cine se afla în Guvernul României. Cităm din producţia proprie a social-democraţiei locale: „Am urmărit cu profundă îngrijorare cum o problemă administrativă a căpătat un pronunţat caracter politicianist, ajungând până în final să devină una eminamente politică. Şi ne-am minunat văzând cât de partizan şi mai ales cât de nelegitim şi abuziv sunt implicate în această problemă instituţiile statului care ar trebui să fie în slujba cetăţeanului, în ecuaţia fundamentală a unui scenariu diabolic care nu urmăreşte decât bunăstarea câtorva aşa zişi <<băieţi deştepţi>>. Surprinzător cum aceşti băieţi deştepţi sunt localizaţi numai într-o parte a spectrului politic şi mai ales cum au ajuns ei să căpuşeze dramatic mai toate domeniile de activitate, drenând cu hărnicie şi talent resursele publice, banii noştri ai tuturor în neîncăpătoarele lor buzunare.

Din nefericire, problema apei de la Slobozia a devenit una cu mari valenţe financiare şi cei care strigă ca din gură de şarpe că vor binele cetăţenilor şi se aşează <<în fruntea>> aşa-zisei lupte pentru adevăr sunt cei care uzitează de principiul caragialesc <<pupă-i în bot şi papă-i de tot>>. Pentru că asta se doreşte, stimaţi concetăţeni, din tot acest război al apei. Spolierea dumneavoastră, a noastră, a tuturor, la adăpostul unor bune intenţii care ascund un lung şir de nelegalităţi şi abuzuri. Şi vi le vom destăinui în continuare ca într-un film jalnic cu actori de mâna a doua care visează la premii substanţiale pe care să le plătim noi toţi…”

Oamenii au descoperit că nu Ionaşcu este ţinta, ci serviciile prestate de Urban, care ar urma să fie concesionate, procedură care ar permite „băieţilor deştepţi” să-şi adjudece activitatea respectivă!

„Da, stimaţi concetăţeni, acesta este scopul real al domnilor Cazacu şi Teculescu. Au creat o falsă problemă, s-au prevalat de poziţiile de forţă pe care le deţin pentru ca prin instrumentele umane pe care le-au numit în fruntea unor instituţii care ar fi trebuit să fie cu adevărat în slujba noastră, a tuturor, să poată vinde partea benefică din activitatea de producere, distribuire şi canalizare a apei din municipiu, urmând ca noi toţi să rămânem cu datoriile: cele 136 de miliarde datorate Amonil la această oră şi mai ales cele 500 de miliarde împrumut obligatar pentru serviciile de apă, canalizare şi epurare…”

Şi, în final… „Am ales să vă înştiinţăm despre matrapazlâcurile cu iz penal al celor care se arătau drept arhanghelii dreptăţii şi care, de fapt, nu sunt decât nişte banali, dar mizerabili profitori. Vă rugăm să aveţi încredere în noi şi să ne sprijiniţi pentru ca banii noştri să fie în siguranţă şi, mai ales, să fie cheltuiţi pentru binele dumneavoastră şi conform intereselor obştii…”

Păi, de două decenii, tot PSD are grijă de „banii noştri” şi nu putem spune că a făcut-o mereu „conform intereselor obştii…”

Bineînţeles, ieşirea publică a PSD Slobozia a fost rapid „taxată”…

Reacţii PDL Ialomiţa: „PSD profită, de 20 de ani, de naivitatea cetăţenilor din Slobozia”

“Reacţia organizaţiei PSD Slobozia, legată de problemele apărute în furnizarea apei din sursa subterană a municipiului, depăşeşte cu mult cadrul unui dialog civilizat care trebuie purtat între liderii locali ai diferitelor partide politice. Şi de data aceasta, PSD apelează la o soluţie pe care au pus-o în practică ori de câte ori au avut de răspuns problemelor cu care se confruntă locuitorii acestui judeţ: dezinformare crasă şi identificarea vinovaţilor printre cei care nu fac parte din propriile lor grupuri de interese, economice şi politice.

Comunicatul de presă emis de PSD Slobozia nu este altceva decât o înşiruire de minciuni şi acuzaţii nejustificate şi nu poate decât să demonstreze că primarul municipiului Slobozia, viceprimarii şi majoritatea consilierilor locali, toţi de la PSD, au o problemă pe care, de data aceasta, nu o mai pot mătura sub preşul Primăriei Slobozia. De data aceasta, cetăţenii municipiului au constatat singuri că, indiferent de asigurările date de autorităţi, apa nu poate fi consumată!

Nu PDL Ialomiţa a urmărit modul în care s-a făcut investiţia; nu PDL Ialomiţa a avut acces la buletinele de analiză care indicau <<calitatea>> apei obţinută din foraje; nu PDL Ialomiţa a susţinut că apa este potabilă când consumatorii primeau la robinete apă cu conţinut ridicat de fier; nu PDL Ialomiţa a efectuat analizele în locul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, analize care indică un conţinut ridicat de fier şi chiar de pesticide; nu PDL Ialomiţa a minţit populaţia, căreia i-a promis <<apă plată>> numai pentru a obţine voturi la alegerile locale din iunie 2008; nu PDL Ialomiţa vrea să îngroape toată afacerea pentru ca anumiţi membrii de partid să iasă de sub incidenţa legii penale. Din contră, PDL Ialomiţa a fost, este şi va fi interesat de siguranţa populaţiei şi nu va accepta vreun compromis care să se răsfrângă asupra stării de sănătate a noastră, a tuturor. PDL Ialomiţa a formulat o sesizare penală, în toamna anului 2008, şi pentru că vorbim despre o investiţie pentru care s-au alocat circa 150 de miliarde de lei vechi doar până în prezent, dar şi pentru că existau dubii cu privire la calitatea apei obţinută din noua sursă a municipiului. Dosarul penal, în care este cercetat primarul Gabi Ionaşcu, a ajuns, în decembrie 2009, la DNA, structura centrală.

PSD Slobozia uită că s-a aflat la conducerea acestui oraş din 1990 şi că, dacă reţeaua de distribuţie a apei este depăşită, atunci vina o poartă, în principal, cei care au administrat Slobozia în ultimii 20 de ani. Câte afaceri cu câştigători din tabăra PSD au existat în aceşti 20 de ani? Câţi bani din bugetul public au ajuns în <<neîncăpătoarele lor buzunare>>? Câţi <<băieţi deştepţi>> s-au îmbogăţit peste noapte din contractele derulate pe bani publici cu Primăria Slobozia sau Consiliul Judeţean Ialomiţa? Câte licitaţii trucate au <<dirijat>> liderii PSD Ialomiţa? Cine au fost <<actorii de mâna a doua>> care au <<drenat cu hărnicie şi talent resursele publice>>? Şi cine au fost <<vajnicii politicieni ai raptului public>> şi cum <<vor justifica lungul şir de nedreptăţi şi abuzuri comise>> în ultimii 20 de ani?Atunci când au compus un asemenea comunicat de presă, probabil că membrii PSD Slobozia tocmai profitau de ultimele zile de legalizare a plantelor etnobotanice şi se aflau sub efectul acestora. Nu putem altfel interpreta conţinutul acestui <<document>>.

Dacă PSD Slobozia deţine documente care să îi susţină afirmaţiile, atunci să le prezinte public. Chiar dacă nu o vor face, atunci tot vor fi nevoiţi să-şi justifice poziţia în faţa instituţiilor de cercetare penală, cărora ne vom adresa.

Nu putem accepta limbajul PSD Slobozia şi nici ieşirile publice de această manieră la care apelează anumiţi membrii ai organizaţiei locale. În concluzie: dacă apa de la robinete este potabilă, atunci PDL Ialomiţa a politizat acest subiect; dacă apa nu este potabilă, atunci PSD minte. Dumneavoastră trebuie să decideţi!”

Prefectul Mădălin Teculescu:„Am considerat că este de datoria mea să solicit Inspectoratului Judeţean de Poliţie să facă verificările necesare…”

„Despre afirmaţiile făcute în conferinţa de presă a PSD Slobozia nu pot spune decât că sunt minciuni ordinare, iar cei care le-au făcut încearcă să abată atenţia opiniei publice de la adevărata problemă, de la faptul că s-au luat măsuri în defavoarea cetăţenilor din municipiul Slobozia. Nu este cazul să fac eu o istorie a acestor decizii, ci aştept de la organele de anchetă să facă publice toate aceste verificări pe care le-au efectuat de-a lungul timpului. Îmi menţin părerea că, fără astfel de decizii, nu se ajungea la ce este în momentul de faţă în municipiul Slobozia.

Având în vedere acuzaţiile din comunicatul de presă, am considerat că este de datoria mea să solicit Inspectoratului Judeţean de Poliţie să facă verificările necesare, pentru că, dacă numai o parte dintre cele susţinte de PSD Slobozia sunt adevărate, este un lucru grav. Este de datoria mea să mă pun la dispoziţia organelor de anchetă, iar în cazul în care se va dovedi că afirmaţiile nu sunt adevărate, să mă pot îndrepta împotriva dânşilor, în justiţie…”

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.