Despre reactiile unui manager de spital

0

„În functie de starea psihica, are modalitati proprii de abordare; fie invoca Divinitatea si ameninta cu formula «Sa dea Dumnezeu sa moara pacientul ca o sa vezi ce se întâmpla…», fie adopta un limbaj «academic» folosind cuvinte de genul «nenorocito» sau «criminalo»…”

Este vorba de managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Slobozia, dr. Vasile Olaru, proptit în functie de PSD, pe criterii de competenta, se întelege!

Acuzatiile îi sunt aduse de directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Ialomita, dr. Cristiana Stoian;

Cu documente pe masa, directorul CTS demonstreaza ca, în Spitalul din Slobozia, pacientul devine important în doua situatii, ori este cunostinta cuiva, ori este vorba de un caz extrem, suspect de malpraxis;

Un pacient a ajuns la Spitalul Floreasca în stare foarte grava, cu hemoglobina 2 gr.%, trimis de la Slobozia, fara a se face vreo cerere pentru a-i fi transfuzat sânge. Un alt pacient, cu hemoglobina 4,5, a stat patru zile în aceasta stare, dupa care, tratat ca fiind urgenta, s-a solicitat sânge pentru el;

„Sunt bolnavi internati dupa ora 12.00, care nu sunt evaluati si examinati decât a doua sau chiar a treia zi”, sustine dr. Stoian. Iar în domeniul transfuziei sanguine, „nu se aplica nici una dintre normele în vigoare ale Ministerului Sanatatii…”

Cine sa citeasca?

Înca din 2007, aprobat prin Ordinul nr.1343 al ministrului Sanatatii, exista un Ghid National de utilizare terapeutica rationala a sângelui si a componentelor sanguine umane, ghid care trebuie respectat atât de personalul din centrele de transfuzie, cât si de medicii din spitale. Oricine a avut interesul sa îl citeasca a înteles care este procedura care trebuie urmata atunci când se pune problema transfuziei de sânge. Sunt si alte normative în domeniu ale ministrului Sanatatii, însa acestea nu sunt cunoscute de unii medici din Spitalul Judetean de Urgenta din Slobozia, care continua sa creada ca sângele poate fi administrat ca tratament într-o afectiune sau alta. Astfel, s-a solicitat sânge si pentru cei cu hemoglobina de peste 12 gr.%, când justificarea pentru o astfel de cerere este la un nivel al hemoglobinei de maxim 10, dar si pentru pacienti tinuti mai multe zile pe sectie, fara a i se administra sânge, desi nivelul hemoglobinei era de maxim 5. În plus, majoritatea cererilor de sânge care ajung la CTS sunt catalogate ca „urgente”, desi nici diagnosticul si nici rezultatele analizelor nu justifica o asemenea încadrare. Si, ca imaginea sa fie cât mai aproape de realitate, mai amintim de modul în care sunt completate aceste cereri, de multe ori, fara a se mentiona informatiile obligatorii în astfel de cazuri.

De grija pacientului…

Pentru a vedea cât sunt de importanti pacientii pentru unele cadre medicale din Spitalul din Slobozia vom da câteva exemple:

• P.A. a fost internat în data de 25.05.2009, la ora 16.07. Avea hemoglobina 4,5, ceea ce impunea o transfuzie de sânge. Numai ca o cerere în acest sens a ajuns la CTS abia dupa 4 zile, în 29.05, când cazul a fost prezentat ca find urgenta;

• D.I., internat în data de 16.05, ora 20.39, hemoglobina 5,1. Cererea de sânge cu caracter de urgenta a ajuns la CT a doua zi, la ora 12.00.

„Astfel de exemple apar aproape zilnic”, ne-a declarat dr. Cristiana Stoian. Exista o diferenta în modul de tratare a pacientilor. Daca este cunostinta cuiva, atunci se actioneaza rapid, daca nu… Dr. Stoian ne da ca exemplu cazul lui I.R., ajuns la spital cu politraumatism, în urma unui accident rutier. Ei bine, pentru ca i s-a parut ca dureaza foarte mult testul de compatibilitate, managerul Spitalului, dr. Vasile Olaru, a apelat la sefii de partid pentru a face presiuni asupra conducerii CTS. „În situatiile de urgenta extrema, cu soc hemoragic, când viata bolnavului este pusa în pericol din cauza hemoragiei, se solicita sânge grupa 01 negativ necompatibilizat, iar orice cerere se face în baza constatarilor hematologice. În cazul acestui pacient, cererea s-a facut pentru grupa lui de sânge, de aceea a fost nevoie de compatibilitate. Dr. Olaru, cu toata urgenta, nu a observat ca determinarea hemoglobinei s-a facut dupa o ora si nici nu stie ca un test de compatibilitate dureaza între 45 si 60 de minute. Repet, daca era soc hemoragic, cererea se facea pentru 01 negativ, necompatibilizat. În plus, nu am înteles pe ce s-a bazat diagnosticul de soc hemoragic, atâta timp cât la motivele transfuziei nu sunt mentionate semne ale socului hemoragic: puls, tensiune arteriala si altele…”

Exista si o explicatie pentru interesul manifestat de dr. Olaru: „nepoata pacientului este amica cu dumnealui…”

Daca nu intervine nimeni pentru pacient, atunci mai exista o situatie când managerul Olaru este interesat de un caz. De exemplu, C.S., o femeie care a nascut prin cezariana si care a fost supusa nu la una, ci la 3 interventii chirurgicale. Femeia a fost internata în data de 26 aprilie 2009. „Prima cerere a fost adusa la ora 8.30, când s-au cerut doua unitati trombocite. La diagnostic se mentioneaza: «lehuza de 6 ore». A doua cerere a ajuns la noi la ora 15.30, când se mentioneaza «histeretocmie». A treia cerere s-a facut la ora 21.00, când se mentioneaza: «cezariana si HTA (n.r. hipertensiune arteriala) gestationala». Iar pacienta nu mai era gestanta de 15 ore! Si a patra cerere, de la ora 23.20, poarta acelasi diagnostic. De ce s-a intervenit de trei ori în decurs de 14 ore? Cred ca nu trebuie sa ne mai punem o asemenea întrebare. Sunt doua cazuri pentru care dr. Olaru a înteles sa ia atitudine: primul, o cunostinta, al doilea, de teama sa nu se înregistreze cu decesul unei mame, ceea ce ar fi atras o ancheta…”

Si înca o situatie: „În luna martie sau aprilie, am fost informata de Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti ca au un pacient trimis de Spitalul din Slobozia, unul Macelaru, care a ajuns la ei cu hemoglobina 2. Pentru acest bolnav nu s-a facut nici o cerere de sânge si nici dr. Olaru nu a intrat în agitatie psiho-motorie…”, mai afirma dr. Cristiana Stoian.

Proceduri sunt, dar pentru cine?

„În domeniul transfuziei exista elaborata o legislatie în concordanta cu directivele europene. Pentru punctele de transfuzie din spitale sunt ordine ale ministrului Sanatatii. În Ordinul nr.1224/2006 sunt stipulate atributiile conducerii spitalului. Nici una dintre aceste atributii nu este îndeplinita de actuala conducere. Unitatea de transfuzie din spital functioneaza haotic, nu exista program de planificare a cererilor pentru procedurile chirurgicale planificate; nu exista proceduri standard de operare pentru fiecare stadiu al procesului de transfuzie. Nu exista, numit prin decizie, medicul coordonator al punctului de transfuzie; nu se aplica nici una dintre normele în vigoare ale Mnisterului Sanatatii; nu se urmareste activitatea transfuzionala pe sectii… Majoritatea cererilor sunt completate incorect si incomplet. Conform Ghidului National de utilizare terapeutica a sângelui si componentelor sanguine umane sunt stabilte aceste proceduri. Nu se face diferenta între un caz cronic si unul urgent, se confunda diagnosticul cu motivele transfuziei…”, declara directorul CTS.

Presiuni si amenintari

„Domnul director Olaru îsi permite sa ameninte si sa foloseasca un limbaj suburban fata de conducerea CTS. Domnul director Olaru nu cunoaste faptul ca în sânge pot exista anticorpi anti-eritrocitari la cald si la rece – lucru care se învata în anul II de facultate, la materia fiziologie – si pentru acest lucru nu întelege ca de ce testul de compatibilitate sanguina dureaza 45 de minute – lucru mentionat si la pagina 72 din Ghid. De asemenea, nu cunoaste faptul ca, pentru evidentierea acestor anticorpi, este necesara respectarea unei proceduri de lucru, care include o incubare si o centrifugare a testelor. Îl informam pe aceasta cale ca durata unui test de compatibilitate, indiferent de metoda sau de aparatura folosita, este aceeasi în întrega lume. Pentru ca nu cunoaste aceste lucruri, în cazurile urgente – numai anumite cazuri, cunostinta sau cazuri extreme suspectate ca fiind malpraxis – pune mâna pe telefon si suna la CTS. În functie de starea psihica, are modalitati proprii de abordare: fie invoca Divinitatea si ameninta cu formula «Sa dea Dumnezeu sa moara pacientul, ca o sa vezi ce se întâmpla», fie adopta un limbaj «academic», folosind cuvinte de genul «nenorocito», «criminalo»… Este inutil sa porti o conversatie civilizata cu un astfel de personaj, care nu este nici educat în cei 7 ani de acasa, nici nu s-a autoeducat în decursul anilor în care si-a desavârsit înaltele studii. Mai nou, a început sa apeleze la mai marii partidului care l-au propulsat în aceasta functie. Uita ca trebuie sa reprezinte cu cinste partidul din care face parte, demonstrând ca este un manager competent…”, mai spune directorul CTS, dr. Cristiana Stoian.

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.