Furt ca-n codru în… pădure!

0

Jaful din pădurile ialomiţene a devenit un fenomen scăpat de sub control, în zona municipiului Urziceni. Bandele de romi fac legea, acolo unde organele statului au uitat de mult să o mai aplice. Personalul silvic a fost lăsat singur în faţa hoţilor… Hoţi care, în timp, au căpătat siguranţa că, indiferent de ceea ce fac, nu vor păţi mare lucru. Intră în pădure ca pe propriile moşii, îşi aleg copacii, numai unul şi unul, îi pun la pământ şi iau numai acea bucată din trunchi care le convine. Apoi vând materialul lemnos, uneori chiar proprietarilor bucăţii de pădure din care au sustras pomii.

Doar cu sprijinul jandarmilor, nici acesta permanent, pădurarii nu pot face mare lucru. Şi atunci când reuşesc să prindă la furat un grup de romi, degeaba le aplică amenzi contravenţionale, că oricum nu există legislaţia necesară pentru a-i convinge să plătească pe cei care nu deţin în proprietate mare lucru… Inutile par şi sesizările trimise către Poliţie şi Parchet, pentru că verificările durează cu anii, iar la final, hoţii ori sunt sancţionaţi cu amendă administrativă de către procurori, ori sunt condamnaţi cu suspendare de către judecători. În această situaţie, când poliţiştii mai dau în custodie lemnul furat chiar hoţilor, „afacerea” cu lemne pare una deosebit de profitabilă. Aşa s-a ajuns ca hoţii să nu mai meargă la furat doar noaptea, o fac aproape pe faţă, ziua, şi, dacă nu obosesc după primul transport, îl fac şi pe-al doilea. Agresivi, romii ameninţă pe oricine le pune în pericol sursa de venit. Ameninţări cu moartea la adresa pădurarilor şi a rudelor acestora, şi nu numai atât… Pentru că nu se limitează la ameninţările verbale, pe care le fac inclusiv în faţa poliţiştilor, şi trec rapid la agresiunea fizică, dacă pădurarul nu înţelege că-i va fi mai bine dacă se opreşte la aplicarea unei noi amenzi, dar îi lasă să plece cu lemnul acasă.

„Nebuna”, „Eminescu” sau „Mutu” sunt doar câţiva dintre cei care jefuiesc pădurea altora, cu complicitatea tacită a organelor de cercetare penală. Deocamdată, nimeni nu pare dispus să-i trimită pe hoţi acolo unde le e locul, în puşcărie! Şi, în aceste condiţii, este limpede că fenomenul va lua proporţii… Ce se aşteaptă? Probabil să fie omorât primul pădurar!

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.