Apa lui Ionaşcu, otravă pentru copii! Apă nepotabilă în şcolile şi grădiniţele din Slobozia

12

Este oficial! Apa furnizată în unităţile de învăţământ din municipiu, centrele de plasament şi spitalul judeţean de urgenţă nu întruneşte condiţiile de potabilitate. Depăşiri importante se înregistrează la fier şi turbiditate.

URBAN Slobozia, societatea de gospodărire comunală care dă apă la 80.000 de consumatori, a efectuat mai multe seturi de analize pentru apa ce este folosită la prepararea hranei în creşe şi grădiniţe şi apa consumată de elevi şi a constatat că se înregistrează depăşiri însemnate ale concentraţiei de fier din apă. „Primele probe s-au luat înainte de începerea anului şcolar, am repetat apoi analizele şi am constatat că în 26 dintre cele 28 de puncte de unde am prelevat apă se înregistrează depăşiri la fier şi turbiditate.”, a declarat pentru Informaţia Valentin Cilibeanu, directorul societăţii.

Depăşiri de 5 ori la fier

Directorul URBAN a trimis primul set de analize Primăriei Slobozia iar Gabi Ionaşcu, speriat de valorile mari de fier, a cerut repetarea analizelor, care au ieşit la fel de proaste şi după prelevarea a încă unui rând de probe de apă.

Din analizele de laborator rezultă depăşiri pentru fier de 2 – 5 ori faţă de valoarea maximă admisă de 0,2 mg la litru, valori puse pe seama ţevilor vechi din fier. Dintr-un centralizator al probelor de apă potabilă efectuate în 28 de puncte în perioada 22 – 25 septembrie rezultă că în 26 dintre locaţii apa nu întruneşte condiţiile de potabilitate, cea mai mare depăşire, 1,17 mg de fier la litrul de apă, fiind înregistrată la Centrul de Plasament Slobozia, acolo unde şi turbiditatea este de 12,17 unităţi, faţă de 5 unităţi, maximul admis de normele de sănătate publică, apa de la robinete având o culoare galbenă! Culoare a apei şi la Grădiniţa de lângă piaţă, şcoala generală 6, Liceul Pedagogic, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Seminarul Teologic, Palatul Copiilor şi Direcţia pentru Protecţia Copiilor, locaţii unde fierul are depăşiri consistente iar valorile la turbiditate sunt mai mari decât cele admise.

Fără soluţie imediată

Fiecare şef de unitate de învăţământ a primit o înştiinţare prin care se recomandă montarea unor filtre performante şi înlocuirea ţevilor vechi de metal, reprezentanţii URBAN ferindu-se ca dracu de tămâie să comunice că apa nu este potabilă la robinete. Soluţia nu rezolvă însă în totalitate problema calităţii proaste a apei. La grădiniţa „Junior”, frecventată de 380 de preşcolari, directoarea Nina Zăinescu a montat din proprie iniţiativă un filtru după ce a constatat că apa este roşiatică şi miroase a rugină. „S-a mai limpezit apa dar după ce s-au făcut analize concentraţia de fier tot este mare, de două ori şi jumătate faţă de maximul admis în normele de sănătate publică. Cu apa asta facem mâncare copiilor, altă soluţie nu avem. Nu sunt fonduri pentru a cumpăra apă plată!” Şefa instituţiei spune că le-a comunicat părinţilor situaţia şi le-a transmis că apa care este folosită la prepararea hranei are o concentraţie prea mare de fier dar aceştia au spus că şi acasă sunt aceleaşi probleme cu apa.

Fier şi plumb cât cuprinde

Apa din sursa subterană care alimentează municipiul Slobozia, staţiunea Amara şi patru comune are o concentraţie de fier mai mare decât maximele admise în normele de sănătate publică. Concentraţia de plumb din apă este şi ea foarte mare, unul dintre buletinele de analiză arătând că la ieşirea din staţia de tratate a apei fiind de 9,6 mg/l faţă de maxim admis 10 mg/l! După analiza apei folosite la prepararea produselor s-au constatat depăşiri ale concentraţiei de fier şi la o cofetărie şi o pizzerie din Slobozia.

Apa livrată populaţiei este extrasă prin puţuri amplasate chiar lângă combinatul chimic Amonil. Buletinele de analiză ale apei indică depăşiri constante ale concentraţiilor maxime admise la amoniu, fier, mangan şi sodiu. Pentru a elimina amoniul cantităţile de clor pentru tratare au crescut de 5 ori, dar aceasta a dus la afectarea celor 42 km de conducte de metal prin care apa ajunge la robinete. „Din cauza ţevilor metalice apar depăşiri la concentraţia de fier. Când vom schimba ţevile vom scăpa şi de apa roşiatică şi cu miros de rugină.”, este explicaţia primarul Gabi Ionaşcu.

ATENŢIONARE: Medicii avertizează: fierul în exces atacă ficatul!

Copiii trebuie ţinuţi departe de apa de la robinet, este sfatul dat de medici. Studiile medicale arată că fierul în exces poate avea efecte foarte grave asupra persoanelor cu afecţiuni hepatice, ficatul fiind serios afectat în urma consumului de apă cu fier peste limitele admise. Plumbul în exces creşte riscul de cataractă, fiind considerat cel mai periculos element din apă, foarte nociv mai ales pentru cei mici, deoarece produce întârzieri în dezvoltarea psihică, tulburări de memorie şi de atenţie. De asemenea, în cazul adulţilor, acumularea plumbului în organism duce la infertilitate masculină, prin scăderea numărului de spermatozoizi. În timp, poate determina şi apariţia cancerului de plămâni sau de stomac.

Petronel Tudor

12 comentarii

 1. nu peste mult timp se fac 6 luni de cand primim la robinet mizeria asta de apa…hectolitri de cerneala s-au scurs prin ziarele locale, dar niciun rezultat palpabil…se cauta vinovati, in loc sa se rezolve problema…si ce daca primarul Ionasku este anketat intr-un dosar penal sau ca se doreste skimbarea lui ? pe mine, locuitor al sloboziei si, inevitabil, consumator de apa de la robinet, nu ma inkalzesk cu nimic aceste lucruri…eu vreau doar o apa potabila la robinet, indiferent de cine este primar sau prin ce dosare penale da el declaratii…si in 2010, pe vremea asta, lucrurile cred ca vor sta la fel…

 2. Eu am fost unul care inca de la inceput am subliniat ca apa asta e toxica. Pana si primarul mi-a raspuns pe acest blog incercand sa ma convinga de contrariu.
  Dar ce se intampla acum, cand totul iese la iveala, cand se dovedeste ca apa e nepotabila, ca Ionascu a consumat bani publici pe aiureli, ba mai mult, a indatorat comunitatea pe cativa ani buni pentru aceeasi aberatie (am numit apa subterana)… ma fac sa il intreb pe administratorul acestui blog daca nu cumva am avut dreptate cand am afirmat ca “Ionascu nu iubeste Slobozia si-i uraste pe locuitorii ei”, motiv pentru care mi-a sters mai multe postari de pe blog, altminteri comentarii pertinente.

  • le-am bagat la loc dupa ce am sters propozitia cu pricina – prea era (anti)campanie electorala…
   cat despre apa… ce sa zic, la mine si acum arata rezon si nici nu miroase – intre timp am vazut cu ochii mei cum e la altii.

 3. Am suficient simt al umorului sa zambesc la motivatia ta. Din cate stiu eu, Ionascu a fost in campanie electorala in 2008 si va mai fi (daca va mai fi) de-abia in 2012.

 4. nu va mai vaicariti degeaba ca avem vocarie de masochisti;
  daca miine ar fi alegeri de primar ,Ionascu ar cistiga iar din primul tur.
  Astia se duc sa-l voteze si cu matele gaurite; citeam pe un site ca cineva
  i-a dus o sticla lui Basescu (cu apa nu va ginditi la bautura) si asta
  s-a facut ca nu o vede; Asa ca nu-mi ramine decit sa-i aduc ode din ora in ora
  de cite ori folosesc apa ,lui Ionascu si la tot neamul lui;
  Cit priveste pozitia lui Teculescu sa taca dracului din gura ca habar nu are
  ce s-a intimplat in mandatul din 1996 ; eventual sa se gindeasca
  la dosarul ala penal din 1996 pe care i l-a palmat Ilie Virgil ,cu terenurile
  di Sf. Gheorghe si sa nu mai faca pe virgina; acum vrea si asta sa ajunga
  primar de oras ca Turcu la Urziceni , ca sa nu-i mai faca nevasta scene seara
  si sa-i arunce cu cratitele in cap

 5. in acest articol “domnule” Ion nu era vorba te Teculescu…..dar se vede ca ai ceva personal cu el poate ca nu esti la fel de realizat atat pe plan profesional si personal ca el si ti-e ciuda……… Cred ca nici insurat nu poti fi , cred ca nu te-ar lua nimeni….asa cred ca taci tu dracu din gura ca in veci nu vei calca tu pe urme……nici tu nici domnul Petronel care este un mare Domn………….

 6. Pt.Gura Ialomitei
  Cum vine asta si acum cand este oficial ca apa nu e potabila mai puteti spune:
  “cat despre apa… ce sa zic, la mine si acum arata rezon si nici nu miroase – intre timp am vazut cu ochii mei cum e la altii.”
  Poate foloseati apa din alta sursa, ca “la alti” era din aceeasi sursa din care foloseam toti ceilalti.

  • gina, eu am zis “arata rezon si nici nu miroase”. simplu. nu am zis ca e potabila (dealtfel, la inceputul scandalului am precizat ca eu nu am baut niciodata apa de la chiuveta – pentru ca beau coca-cola, na!), nici nu am sustinut asta – intre noi fie vorba, trebuie sa fii nebun ca sa zici ca e apa buna dupa atatea probe contra.

 7. Este foarte bine.Felicitari.
  Pai cam asa stau lucrurile si cu apa, nu mai spun ca nu e potabila, pentru ca a fost recunoscut oficial acest lucru.
  Insa daca obiectele sanitare se murdaresc de la aceasta apa si riscul ca centralele si masinile de spalat sa se defecteze ,asa cum se intampla cu coloana de alimentare cu apa a orasului ce pot sa fac, imi permit sa imi spun parerea.
  Nu “cred ” , STIU ca e corect daca platesc apa potabila, sa primesc apa potabila si nu menajera.

 8. LA Amara apa este la fel de rosie , ori aici toata reteaua de distributie este noua si din PVC . Eu am un espresor de cafea unde foloseam apa de retea .Nu mica mi-a fost mirarea cand am dus aparatul la curatat sa vad furtunele de alimentare care, de obicei sunt albe , cum au culoarea rosie . Feriti-va cat puteti de apa de la robinet . Ionascu ar trebui sa opreasca distribuirea acestei ape infecte .

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.