Plumbul din apă, motiv de îngrijorare la ASP

6

Instituţia care trebuie să se ocupe de sănătatea publică a atras atenţia în planul de conformare emis la pachet cu autorizaţia sanitară de funcţionare că trebuie atent monitorizată prezenţa şi influenţa în apă a plumbului, cuprului şi nichelului.

După zbateri care au durat un an şi puţin, Gabi Ionaşcu şi compania au reuşit să obţină la sfârşitul lunii iunie mult izbăvitoarea autorizaţie sanitară de funcţionare pentru sursa subterană. Semnată în mod curios de adjunctul instituţiei (doar întâmplător coleg în PSD cu primarul de Slobozia), autorizaţia este însoţită de un plan de conformare lung cât o zi de post care atrage atenţia că apa este departe de a fi una „de izvor”, aşa cum o caracteriza în plină campanie electorală cel ce avea să fie ales primar din primul tur tocmai graţie „măreţei realizări” a apei subterane.

Raportări lunare

Direcţia de Sănătate Publică a acceptat emiterea cu condiţii a autorizaţiei după ce Institutul de profil din Bucureşti a repetat la nesfârşit analizele pentru apa dusă de URBAN spre verificare. De ce probele de apă n-au fost ridicate direct de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, având în vedere că este vorba de alimentarea cu apă a peste 80.000 suflete, este doar una dintre dilemele care aruncă umbre de îndoială asupra corectitudinii actului sanitar de autorizare. Chiar şi aşa însă, cu apă plimbată repetat la Bucureşti, mult dorita autorizaţie de funcţionare a venit la pachet cu multe obligaţii pentru URBAN Slobozia, societatea care distribuie apa din sursa subterană. Mai întâi, apa din cele 18 puţuri funcţionale trebuie monitorizată din punct de vedere al parametrilor fizico-chimici şi microbiologici vreme de un an. În prima lună de funcţionare, numărul buletinelor de analiză a fost suplimentat cu 20% tocmai din cauza valorilor mari din dreptul clorului rezidual liber, trihalometanilor, clorurilor şi, mai ales, plumbului. Plumb care pleacă din staţia de tratare cu o valoare de 9,6 din maxim admis 10, dar care, la robinete, poate trece de valoarea maximă admisă din cauza acumulărilor de pe reţelele din metal, vechi şi deteriorate.

Protecţie extinsă la puţuri

Inspectorii de sănătate publică au impus Primăriei extinderea perimetrelor de protecţie sanitară cu regim sever până la distanţa de 10 metri radial pentru fiecare foraj executat. Totodată, elemente ca plumb, cupru şi nichel, prezente în apa extrasă de lângă combinatul chimic AMONIL, trebuie să facă obiectul unui studiu care să urmărească reducerea potenţialului de dizolvare a acestor elemente în apa produsă şi vândută populaţiei.

„URBAN trebuie să realizeze un plan de măsuri pentru calitatea apei la ieşirea din staţia de tratare care să cuprindă obligatoriu monitorizarea următorilor parametri la ieşirea din staţie şi pe parcursul procedeului de tratare: amoniu, azotiţi, oxidabilitate, turbiditate, culoare, gust, miros, Ph, conductivitate, clor rezidual liber şi total, fier, sulfuri şi hidrogen sulfurat, mangan.”, se mai cere în planul de conformare. Un pomelnic de elemente ce trebuie monitorizate tocmai pentru că prezenţa lor în apă este la valori mari.

Încă o staţie de tratare! Sau mai multe!

Dacă acum o lună şi jumătate optimismul şi buna dispoziţie caracterizau pornirea staţiilor de pompare a apei din subteran, acum puţini dintre slobozeni se mai încumetă să bea liniştiţi apa trimisă la robinete de Ionaşcu şi compania. Până şi Mihaela Dumitrescu, medic primar igienă şi persoana care a întocmit planul de conformare, nu mai este atât de sigură de apa subterană. „Apa miroase a clor pentru că se introduce în ea o mare cantitate de clor pentru a reuşi să desfacă amoniul care ştiţi că era o problemă. Sursa a fost evaluată într-un anumit fel şi, ca urmare, s-au luat nişte măsuri pentru că a fost documentat că fierul este sub limita admisă şi au considerat că nu este necesară altă treaptă de tratare. Şi acum ne trezim că, de fapt, nu-i chiar aşa! La ieşirea din Staţie mai au încă probleme cu reglarea dozei de clor. Eu cred că trebuie introdusă o treaptă suplimentară de tratare – sau chiar mai multe! – care să elimine, cel puţin, această culoare…”, a spus Mihaela Dumitrescu zilele trecute la o întâlnire de la Prefectură.

TESTE – Apa fiartă, cu depăşiri

Un test făcut cu analiza unei probe de apă din reţea fiartă şi apoi răcită arată că problemele nu dispar. La capitolul cloruri se ajunge la 710,27 faţă de maxim admis 250 mg/l, Ph-ul creşte de la 7,7 la 9,3, peste limita admisă de 8,5, iar conductivitatea capătă valoarea de 3.220, faţă de maxim 2.500, de două ori mai mare faţă de valorile de la ieşirea din staţia de tratare.

PETRONEL TUDOR

6 comentarii

  1. Exista profesionisti in D.S.P.care vor sti sigur sa gestioneze situatia in favoarea cetateanului,iar calvarul nostru sa ia sfarsit.Deja este insuportabil.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.