8 Aprilie, aniversare şi comemorare pentru etnia romă

0

DSC04821

 

Educaţia şi sănătatea sunt principalele coordonate ale activităţilor care s-au desfăşurat la Slobozia cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, pe parcursul a două zile.
Elevii romi din şcolile Andrăşeşti, Traian şi Bărbuleşti au fost protagonişti în proiectul „Tânăr implicat, ambasador al drepturilor omului” cu finanţare europeană, derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială şi Institutul pentru Politici Publice din România.
„Am reuşit să construim cu paşi mici lucruri importante la nivel local. Am realizat o serie de costume populare pentru trei grupe de dansuri, am construit un teren de baschet în Bărbuleşti, cu dotările necesare echipei, peste 200 de copii au participat în tabere şi ateliere educaţionale, iar alţi 30 de copii vor învăţa despre interculturalitate”, a spus Alina Ungureanu, preşedintă ADIS.
Semnificaţia zilei de 8 aprilie, stabilită în 1971 prin Congresul de la Londra ca Ziua Internaţională a Romilor a fost punctată de avocatul Stănică Tabă, în opinia căruia momentul marcat reprezintă în primul rând comemorarea a 3.700 de romi care au murit în lagărele naziste: „Nu aniversăm acest lucru, dar să facem loc gândurilor de bucurie şi de mândrie că noi lucrăm şi ajutăm copiii să meargă la şcoală şi să înveţe. Dorinţa de schimbare în comunităţile de romi este atât de mare încât sunt foarte bucuros şi optimist.”
Reprezentanţii romilor apreciază că în România sunt circa două milioane de membri ai etniei, iar la nivel european sunt zece milioane, din care mai mult de jumătate în ţările membre ale Uniunii Europene.
Numărul însemnat al etnicilor determină un mare interes pentru politicieni, iar acest aspect a fost dezbătut în cadrul unei întâlniri a membrilor marcanţi ai etniei cu reprezentanţi ai instituţiilor publice. Problematica romă pe agenda publică are de asemenea două abordări şi necesită multă diplomaţie şi înţelepciune, au concluzionat participanţii.
Ambele evenimente au avut în program muzică şi dansuri tradiţionale interpretate de grupe de elevi, dar şi vizionarea unor documentare despre holocaust şi tradiţii culturale.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.