Deputatul ialomițean Andrei Pop a participat la dezbaterea Securitatea Cibernetică în Noua Eră Digitală, organizată de europarlamentarul social democrat Victor Negrescu

1

Europarlamentarul Victor Negrescu a organizat vineri o masă rotundă la care au participat Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, vicepreședintele Grupului S&D, Joseph Weidenholzer, europarlamentarii Tiemo Wolken și Arndt Kohn, secretarul Comisiei pentru tehnologia informației, deputatul Andrei Pop, comandantul centrului NATO-NFIU, colonelul Cătălin Ticulescu, și 70 de experți de top din industrie, mediul public și societatea civilă din România.
Deși avem o infrastructură broadband dezvoltată dar și partea de servicii voce în creștere, rata digitzării economiei, a serviciilor din sectorul public și nivelul aptitudinilor în acest domeniu sunt încă destul de scăzute.
În calitate de membru al Comisiei IT&C din Parlamentul României, Andrei Pop consideră necesar implementarea rapid a programului de alfabetizarea digitală promovată de ministrul Augustin Jianu în programul de guvernare: “Posibilitatea utilizării unor dispozitive smart în zone remote ar putea aduce un beneficiu imediat prin aplicații ce vizează educația și dezvoltarea personală. Profilul utilizatorului de internet din România își îndreaptă atenția către știri, muzică, rețele sociale, shopping. În majoritatea familiilor specialistul IT este membrul tânăr al familiei, fapt ce ne obligă să ne gândim la un alt fel de abordare – și cum părinții pot veni în ajutorul copiilor prezentând avantajele gadget-urilor (ex: hub-uri educaționale). Este important ca fiecare aspect al expansiunii digitale ireversibile să fie luat în considerarea iar beneficiile vs. riscuri să fie înglobate în directiva europeană de protecție a datelor și securitate cibernetice, ce ar trebui să fie formulată în 2018, ultima versiune datând din 1996”.
Costul criminalității cibernetice se ridică la aproape 6 trilioane de dolari pe an iar cheltuielile de securizare sunt de circa 1 trilion de dolari. În acest peisaj, România excelează prin programatori foarte buni și companii creative, unele cu renume internațional, care pot face din țara noastră un actor relevant la nivel global privind securitatea cibernetică.
Mai multe informații și statistici se pot găsi în raportul DESI.

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.