MAREA POLITIZARE Comunicat de presa

0

Parlamentarii PNL si UDMR au sesizat Curtea Constitutionala asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici, adoptata de Camera Deputatilor in aceasta saptamana. 

In acest sens, contestatia inaintata Curtii Constitutionale cuprinde referiri la 8 articole incalcate din Constitutia Romaniei si prevederi din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si a unor Directive Europene nerespectate de majoritatea FSN la adoptarea acestui proiect de lege. 

In timp ce liderii PSD-PDL de la centru clameaza la TV nevoia de descentralizare si profesionalizare a corpului functionarilor publici, initiatorii acestei legi – doi deputati ai coalitiei – doresc de fapt ingenunchierea administratiei publice de la nivel local, sub pretextul necesitatii imbunatatirii cadrului legislativ in sensul delimitarii clare a functiilor politice de cele administrative. 

Premierul trebuie sa-si asume public numirile politice de prefecti si subprefecti si sa recunoasca faptul ca a schimbat inalti functionari. De asemenea el trebie sa-si asume numirile politice din teritoriu si nu sa se ascunda in spatele unei legi facute de parlamentarii sai. 

Amintesc ca adoptarea legii privind statutul functionarului public a constituit criteriu politic de aderare la Uniunea Europeana, ca un principiu fundamental de functionare a democratiei si a slujirii interesului public si care este statuat in Constitutia Romaniei.

Practic, prin modificarea adoptata de coalitia FSN (PDL PSD), se politizeaza administratia publica si se anuleaza progresele Romaniei din ultimii patru ani pe linia profesionalizarii functiei publice, asa cum au fost ele apreciate de catre Uniunea Europeana. 

Guvernul Basescu-Boc in loc sa se ocupe de economia Romaniei, de pensii, de somaj are ca principala grija epurarea functionarilor independenti de politic. S-au infiintat astfel peste 100 de posturi de inspectori guvernamentali unde vor fi mutati toti prefectii si subprefectii, au fost demisi, in bloc, la televizor, toti directorii APIA, iar prin aceasta lege se doreste sa fie asezati urgent pe fotoliile de directori din teritoriu toti oamenii de partid ai PSD-PDL. 

Prin astfel de masuri care pun accent pe factorul politic in detrimentul profesionalismului si competentei riscam sa condamnam la mediocritate un sistem care are nevoie de specialisti si de predictibilitate in actul administrativ. 

Acest act afecteaza si institutii care gestioneaza fonduri europene, astfel numirile politice creeaza un climat de suspiciune la nivelul forurilor europene, care monitorizeaza modul in care acesti bani sunt canalizati pe zone preferentiale. 

Nu vrem sa ne confruntam cu cazuri de deturnare de fonduri ascunse sub bunele intentii sau in umbra unei legi bine ticluite. 

De aceea, PNL-ul pe langa parghiile de care dispune ca partid de opozitie, prin contestarea la Curtea Constitutionala a acestui act normativ, se arata ingrijorat de pericolul care il presupune aplicarea acestuia si de efectele pe termen lung care incetinesc reforma administrativa din Romania si ne plaseaza in randul tarilor care atenteaza la bunele practici democratice. 

Cristina Ancuta POCORA, Deputat PNL Fetesti-Tandarei

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.