Moda franceză în miniatură: expoziţie inedită la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia

0

15003386_1798804967035204_7870624118253326287_o

100 de păpuși sunt modelele unei expoziții vestimentare care surprinde evoluția modei franțuzești de-a lungul a 20 de secole. Colecția se află pentru scurt timp la Muzeul Agriculturii din Slobozia și va ajunge în mai multe județe printr-un program al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, care deține exponatele. Pe lângă frumusețea specială a rochiilor din secolele trecute, interesant pentru tinerii vizitatori este să descopere că la modă sunt acum tunsorile din 1930.

Pe cât de inedită, pe atât de migăloasă a fost pasiunea colecţionarului de păpuşi manechine. Cel mai curios este că nu se cunoaşte autorul ţinutelor inedite, realizate în miniatură cu mare atenţie la detaliu, ceea ce i-a impresionat până şi pe muzeografi. Gabriela Ciobanu precizează că rochiile de secol XVI au inclusiv jupoane, iar manechinele poartă atât ciorapi din plasă cât şi pantofi cu pampon. „ Şi moda asta face parte din artele vizuale. Cred că este foarte greu să faci aceste hăinuţe mici pentru păpuşi dar care să reflecte stilul vestimentar din perioada respectivă. Fără să fii pasionat nu ai cum să reuşeşti aşa ceva. Însă nu se ştie exact autorul. Au fost donate de un colecţionar din Braşov, dar nu se cunoaşte cine a cusut ţinutele.”

Elevii clasei a IX a C de la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza s-au numărat printre primii vizitatori şi au fost impresionaţi de cât de elaborate erau ţinutele vestimentare ale secolelor trecute. Fetele s-au hotărât greu dacă e bine sau rău ca moda să se repete: „Foarte interesant. Chiar nu mă aşteptam să fie o expoziţie aşa de frumoasă. Sunt unice şi minunate. Ar fi mai greu să ne îmbrăcăm acu cu rochii lungi, la şcoală, dar ar fi interesant şi cu siguranţă mai elegant” spun fetele încântate. Pentru băieţi, însă, e bine ca fiecare secol să rămână cu moda lui, chiar dacă au aflat că acum se poartă tunsoarea de la 1930. „Faţă de moda din zilele noastre pare mai urât, dar pentru ei era uimitor. La tunsoare a revenit moda, toată lumea poartă şi deja devii demodat.”

Expoziţia păpuşilor manechin care prezintă moda franceză de –a lungul secolelor poate fi vizitată la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, iar anul viitor va ajunge şi la muzeele din Drobeta Turnu Severin, Mureş şi Giurgiu.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.