Peste 200 de ialomiţeni din categorii sociale vulnerabile au fost şcoliţi în anumite meserii care să le faciliteze accesul pe piaţa muncii. Cursurile de calificare s-au făcut în cadrul unui proiect regional cu finanţare europeană, iar printre activităţile proiectului se numără o bursă a locurilor de muncă în cadrul căreia 27 de cursanţi şi-au găsit deja de lucru. Pe lângă certificatele de calificare obţinute, beneficiarii programului au primit şi bani, ceea ce a adus un plus de interes şi de deschidere pentru programul ,,Solidar-recunoaştere şi demnitate pe piaţa muncii din Regiunea sud Muntenia”. Conferinţa de final a adus la un loc toţi partenerii şi a încheiat emoţionant o etapă de parcurs din viaţa tuturor participanţilor: cursanţi, formatori, aplicanţi şi autorităţi.
După 4 luni de studiu, cursanţii, în majoritate femei, au redescoperit sensul învăţatului. Cele mai multe au renunţat prea devreme la şcoală, iar proiectul le-a oferit şansa de care aveau nevoie pentru a fi revalorizate în societate.
Dorinţa de depăşire a situaţiei în care se aflau a fost mai puternică decât orice impediment de a participa la cursuri, au remarcat profesorii –formatori….
Cursurile de calificare au fost pentru îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în comerţ, patiser, lucrător în cultura plantelor, agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport şi lucrător în structuri pentru construcţii. Managerul de proiect, Paul Marcu, apreciază că motivarea financiară a fost necesară.
Principalul partener al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa a fost Asociaţia CRISP, reprezentată de Aurora Toea, în opinia căreia principalele intervenţii de sprijin sunt necesare la nivelul edicaţiei şcoalare.
Proiectul s-a derulat în 17 localităţi din Ialomiţa, 4 din Călăraşi şi două din Argeş, însumând 320 de beneficiari.
Clementina Tudor