Plin sezon la marile sărbători creştine şi târgurile de toamnă

0

dsc_0516

Târgurile de toamnă încep în Ialomiţa pe 8 septembrie, la Ciochina, de Sf. Maria Mică, continuă pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, la Griviţa şi Ţăndărei, şi se încheie la Feteşti, pe 14 octombrie, când este prăznuită Sf. Cuvioasa Parascheva.
Ziua de azi, Înălţarea Sfintei Cruci, este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt şi se cinsteşte prin post, în memoria patimilor şi morţii lui Iisus. Rânduiala creştină este cu greu respectată însă, când toţi cei care merg la bâlci au făcut o tradiţie din mâncat mici şi băut bere. Târgul de la Ţăndărei s-a deschis duminică şi se încheie azi, când la bâlci sunt aşteptaţi mii de vizitatori din estul judeţului.
Ca în fiecare an, cea mai bogată ofertă din zonă este de oale şi tuciuri din aluminiu, de toate dimensiunile şi pentru toate buzunarele. Printre meşterii făurari se numără şi Ion Baica din Dor Mărunt: „Am venit cu vase din aluminiu. Avem de toate şi pentru toată lumea. E moştenire de la bătrânii noştri şi ducem tradiţia mai departe. Se lucrează cu nisip, la cuptor şi temperaturi mari. Cineva care nu poate sta la căldură nu poate lucra. Cât om mai putea şi noi, că acum copiii noştri preferă să meargă în străinătate. Dar vasele noastre sunt căutate peste tot în Europa, să ştiţi!”. Muşteriii ştiu sigur ce caută şi aleg cu grijă: „Am luat o oală mare pentru sarmale, să facem mâncare pentru pomană. Se vede că e turnată bine, că am mai luat una şi când am ajuns acasă era numai nituri. Eu caut un ceaunel, că ăsta face mămăliga bună. De când m-am născut numai în aşa ceva am făcut mămăliguţa. Şi ce dacă e din aluminiu? Dacă nu au murit bătrânii noştri şi au trăit suta de ani, n-om muri nici noi de la asta”. Printre producători se numără şi mamaia Maria Zăpuşoiu din Topoloveni-Argeş. Încă din copilărie, femeia de 73 de ani vine în fiecare toamnă cu pere şi prune la târgul de la Ţăndărei. „Măi, doamnă, a fost un an greu pentru fructe. Două luni a fost secetă. Am muncit foarte mult, uita-ţi mâinile, cum am tras de furtune, asta e viaţa la ţară, dar mulţumim Tatălui Ceresc că e bine aşa”. Vizitatori mulţi, cumpărători puţini, spune Tudor Ion din Niculeşti, judeţul Dâmboviţa, care de 15 ani e nelipsit de la Ţăndărei de Ziua Crucii: „Tot ce este din lemn noi lucrăm. Asta e o meserie pe care am moştenit-o. Cel mai mult se caută tocătoarele şi lingurile mari din lemn pentru că acum e sezonul lor: sunt folosite la bulion, zacuscă şi celebrul magiun din prune”.
Mulţi dintre comedianţi, producători şi meşterii populari au venit la Ţăndărei de la Târgul de la Călăraşi, iar fix peste o lună, pe 14 octombrie, se vor prezenta la Feteşti.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.