Pentru prima dată în judeţ sunt prezentate lucrări ale pictorului român de renume internaţional, Ion Sălişteanu. Expoziţa „in memoriam” este organizată de Filiala Ialomiţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România cu tablouri din colecţia personală a familiei artistului şi lucrări deţinute de Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi. Cu totul inedit, Ion Sălişteanu dă numele unui muzeu din orajul He-Ze, China, unde artistul a participat la un simpozion de creaţie, iar lucrările sale sunt păstrate la loc de cinste.
Universul Ion Sălişteanu cuprinde peste 4 000 de lucrări şi este completat de amintirile numeroşilor prieteni şi camarazi. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici filiala Slobozia-Ialomiţa, Gheorge Petre se numără printre discipolii artistului: „A fost un om deosebit! Un om de o profunzime, de o relaţie şi de o comunicare extraordinare cu natura şi cu mediul social, cu cei din jurul lui. Cred că acest om nu a putut să aibă dujmani, cu toate că în rândul artiştilor, de cele mai multe ori, lucrurile sunt complicate.”
Fiica pictorului, Oana Sălişteanu, evocă în egală măsură omul şi profesionistul: „Întotdeauna la vernisaje era într-un colţ şi trăia momentul acela cu foarte multă smerenie. Să ştiţi că un om talentat valorează pentru că are talent, dar un om care este şi foarte valoros afectiv, valorează prin modestia lui enormă. Sălişteanu lucra în cicluri, iar florile care sunt doar aparent nişte buchete colorate sunt de fapt căutări interioare. Ion Sălişteanu scria că tot ce am de căuta port în mine, acolo este sursa adevărului pe care l-a pus pe simeze.”
Expoziţiile in memoriam Ion Sălişteanu au fost deschise în 2011 la Călăraşi. Directorul Muzeului Dunării de Jos, Marian Neagu, descifrează semnătura maestrului care şi-a parafat lucrările cu prescurtarea SAL I: „Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. În limbile indo-europene particula sal înseamnă zeu. Suntem aici în prezenţa spiritului zeului Ion Sălişteanu, care pluteşte în această sală şi ne intră în vene. Fii binevenit, Ioane…”
Şi specialistul în muzeografie Corina Sandu a fost marcată de întâlnirea directă cu poetul picturii şi al culorii,. Care întotdeauna avea un cuvânt bun pentru oamenii pe care îi întâlnea:
„ A fost în comisia mea de diplomă şi trebuia să decorăm faţada unei şcolii. Timpul este foarte scurt înaintea marilor examene şi am luat repede desenele copiilor din practica mea pedagogică, am făcut un colaj, le-am pus pe o faţadă minunată, mare, a unei şcoli. Şi când a venit comisia a întrebat: dar ce este asta? Iar eu am dat un răspuns aproximativ, că am pus lucrările copiilor pentru că ei ştiu mai bine să-şi redecoreze şcoala. Atunci profesorul Săliteanu a spus: Iată ce înseamnă un pedagog înnăscut…”
În ţară există 7 expoziţii permanente Ion Sălişteanu. Una dintre cele mai ample prezentări, cu 1000 de lucrări, a avut loc la Reşiţa. Expoziţia de la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea rămâne deschisă până pe 15 martie.