Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a bătut primul ţăruş la edificiul arheologic de lângă Giurgeni

0

Proiectul de valorificare a vestigiilor oraşului dispărut într-o bază de cercetare arheologică si un complex muzeal pentru exploatarea turistică a zonei a intrat de astăzi in linie dreaptă. Un material de Clementina Tudor:

audio orasul de floci 
             Arhitecti, istorici, oficialitati si constructori s-au adunat la Orasul de Floci pentru primele masuratori si delimitari ale zonei in scopul ridicarii unei asezari multifunctionale care sa asigure atat conditii de lucru pentru arheologi cat si spatii de cazare pentru turistii interesati sa campeze langa Giurgeni pe perioada verii.
Presedintele Silvian Ciuperca spune ca proiectul prezinta interes si pentru comunitatea europeana si este un vis al arheologilor.
Cat priveste investitia in cultura, ca baza de dezvoltare a judetului, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Martin, apreciaza ca proiectul este un prim pas care obliga pe termen lung administratia judeteana.
Cei mai interesati de investitiile de valorificare a vestigiilor de langa Giurgeni sunt arheologii. Directorul Muzeului Judetean, Florin Vlad a reamintit interesul Consiliului Europei pentru o baza de cercetare arheologica in estul judetului Ialomita.
Pentru construirea complexului  arheologic au fost alocate din bugetul consiliului judetean 10 miliarde de lei vechi. Licitatia pentru lucrare a fost adjudecata insa sub 7 miliarde de lei. Primul proiect cultural care se va desfasura in baza arheologica vizeaza reinnoirea traditiei referitoare la obiceiul transhumantei, in spiritul vremurilor de alta data, cand principalii parteneri comerciali ai locuitorilor orasului medieval din Ialomita erau sibienii si brasovenii.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.