Sistemul de canalizare cu staţie de epurare prinde contur la Stelnica

0

20161013_112833

Canalizare şi staţie de epurare la Stelnica, a patra comună din Ialomiţa care oferă standarde de locuire conform normelor europene.

Proiectele, în valoare de câte 900.000 de euro, au fost realizate din fonduri guvernamentale prin programul naţional de dezvoltare rurală şi fondul de mediu. “Am avut noroc cu un constructor serios, din judeţul Călăraşi, care şi-a făcut datoria. Se lucrează în momentul de faţă la staţia de epurare, care este scoasă la nivelul zero, urmând să primim echipamente de sumele alocate din fondul de mediu. Suntem în grafic cu acest contract şi datorită faptului că Primăria Stelnica este un partener serios” a precizat Costel Brateş, iniţiatorul investiţiilor publice.

Reţeaua are 8,8 km de conducte introduse pe toate străzile din localitate, urmând ca până anul viitor să se dea în funcţiune şi staţia de epurare a apelor uzate. “Cota noastră a fost de 4.100.000.000 lei vechi, bani care au fost în fondul de rulment, am făcut economii anul trecut şi ne-au rămas banii aceştia pe care i-am folosit şi am plătit această reţea de canalizare. În momentul de faţă suntem la zi, în grafic, şi nu avem niciun fel de datorie” a spus Fănica Decu, primarul comunei Stelnica. Primele racordate la sistemul de canalizare vor fi instituţiile publice din comunitate: şcoala, grădiniţa şi primăria, urmând ca în funcţie de solicitări să se lege la reţea şi localnicii. 60% dintre locuitorii comunei Stelnica au baie în casă şi, în lipsa unei fose septice, deversările se fac în rigolele stradale: “Este foarte greu cu fose septice, curăţarea lor, mirosurile care degajă din acestea. Abia aşteptăm racordarea la canalizare pentru a avea şi noi condiţii mult mai bune, de a ne folosi mai bine de apă, nu cu teama de ne spăla pe mâini că folosim prea multă apă la baie. Nu mai spun de cetăţenii care deversează aceste ape uzate în canale şi rigole, cu mirosuri care îi deranjează pe vecini” descrie situaţia o participantă la întâlnirea de bilanţ a autorităţilor.

În Ialomiţa există la acest moment doar trei sisteme de canalizare funcţionale în mediul rural, la Făcăeni, Vlădeni şi Mihail Kogălniceanu, deşi în majoritate autorităţile locale de la ţară au proiecte pentru canalizare, dar nu au primit finanţare pentru acestea, iar fondurile proprii sunt insuficiente. În opinia senatorului Marian Pavel, investiţiile de la Stelnica vor contribui la creşterea comunei, în condiţiile în care depopularea satelor este evidentă în tot judeţul: “În fiecare sat există la două trei case câte una părăsită sau un loc liber. Autorităţile sunt într-o competiţie de atragere a locuitorilor, iar aici zona este superbă şi în momentul în care ai infrastructură şi utilităţi atragi cetăţenii care vor să-şi facă o locuinţă la ţară, dar şi investitori.”

Termenul limită de aliniere la standardele europene de locuire, cu sisteme centralizate de apă şi canalizare în toate localităţile rurale este 2018.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.